Sumak ve Sumak Ağacı: Ege bölgesi ve Akdeniz bölgesinde çalılık ve dağlık alanlarda doğada kendiliğinden yetişir. 3 metre uzunluğa kadar yükselebilen, çiçekleri sarımtırak yeşil, yaprakları koyu kızıl renklerde, çalı tipi bir ağaçtır.
Sumağın Faydaları: Ekşi tadıyla iştah açan bir baharat türüdür.
Hazmı kolaylaştırır ve ishali durdurur.
Kandaki şeker oranını düşüren sumak, şeker hastaları için yararlıdır.
İdrar kaçırma hastalığında faydalıdır.
İyi bir antioksidandır. Kansere karşı koruma sağlar.
Mikropları öldürür.
Damarları büzerek kanamayı durdurmaya destek olur. Bu etkisi ile kanamalarda faydalıdır.
Ateş düşürücüdür.
Sumak Nasıl Kullanılır? Genellikle baharat amaçlı kullanılır. Özellikle kokuyu azalttığından ve çok güzel bir aroma verdiğinden soğan salatalarında tercih edilmektedir. Tadını güzelleştirdiği için dolma ve mercimek köftesi gibi yiyeceklere de katılır. Sağlık açısından da faydalı bir bitki çeşidi olan sumak bitkisinin yaprağı suyla kaynatılıp içilerek veya gargara olarak kullanılır. 100 gram sumak, 1 litre kaynar suda yaklaşık 10 dakika bekletilerek çay olarak da demlenip içilebilir ya da soğuduktan sonra bu su gargara yapılabilir. Gargara yapılırsa boğaz ve dişeti hastalıklarına iyi gelir. Sumak kaynatılıp suyu içildiğinde zehirlenmelerde yararı olur. Yüksek tansiyonu olan hastalara önerilmez. Sumağı çok tüketmek kabızlığa neden olabilmektedir.