Lahana: Lahana; B, C ve E vitaminleri ile beraber potasyum, kalsiyum, demir, kükürt, magnezyum ve bakır gibi mineraller açısından zengin bir gıdadır. Kanser hücrelerinin çoğalmasına engel olan kimyasal bir madde ihtiva eder. Beyaz lahana, kırmızı lahana ve kara lahana gibi türleri vardır.
Lahananın Faydaları: Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikropları öldürür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kanserle mücadele için çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık şikayeti olanlara ve astım hastalarına faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştahı açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikayetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruma ve iyileştirme sağlar. Kandaki şeker oranını azaltır. Ses kısıklığını ve göğüs ucundaki çatlakları giderir. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır.
Lahana Nasıl Kullanılır? Lahana genel olarak yemeklerde kullanılmasının yanında çiğ olarak ve turşusu yapılarak da tüketilebilir. Ayrıca, sıkılıp lahana suyu çıkarılabilir. Lahana haşlamasının suyu nezle ve öksürüğe iyi gelir. Lahana tohumları kurt düşürücüdür. Yumurta akı ile karıştırılarak merhem haline getirildikten sonra yanıklara sürülürse yararı olur. Lahana suyu cilde dinçlik verir, sivilceli ciltlere de faydalıdır.