1 Ağustos 2014 Cuma

Vanilyanın Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Vanilya (Vanilya planifolia): Tropikal iklimlerde yetişen , tırmanıcı bir bitki olan vanilya bitkisi ve aynı adı taşıyan fasulyeye benzeyen yemişidir­. Bileşiminde basit ve kompleks şekerler, uçucu yağlar, vitaminler ve mineraller bulunur. Vanilya, kalsiyum, sodyum ve demir mineralleri­ni barındırır­. Çok az yağ içeren  vanilyada hiç kolesterol bulunmaz, fakat şeker oranı yüksektir­. Bu nedenle kalori değeri fazladır­. Doğal vanilya, vanilik asit ve vanilin gibi birçok antioksidan madde içerir. Antioksidanlar; vücudu, serbest radikaller ve toksinler gibi zararlı bileşenlerin verebileceği zararlara karşı korur.

Vanilyanın Faydaları: Vücuda kuvvet verir­. Cinsel gücü ve isteği arttırır­. Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur ve bunalımı gidermeye destek olur­. Ateşi düşürür­. Hazmı kolaylaştırır­. Solunum yollarını temizler ve öksürüğü kesmeye destek olur­. Vanilya Yağı, sinir sistemi­ni uyarıcı etkisi ile mideyi uyarıcı ve cinsel kuvveti arttırıcı özelliğe sahip­tir­. Ayrıca, adet söktürücüdür­. European Journal of Pharmacology adlı derginin 2011 sayısında yayınlanan bir hayvan deneyine göre karaciğeri koruduğu ve enfeksiyona karşı etkili olduğu tespit edilmiştir.
vanilyanın faydaları

Vanilya özü; niasin, pantotenik asit, tiamin, riboflavin ve vitamin B-6 gibi vitamin B-kompleks gruplarını küçük miktarda içerir. Bu vitaminler enzimlerin sentezi, sinir sistemi fonksiyonları ve vücut metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Kolesterolü düşürür.

Vanilya nasıl kullanılır? Vanilya, özellikle tatlı içeceklere, pastalara, keklere, kurabiyelere, dondurmalara ve şekerlemeler gibi geniş bir dizi besin de tatlandırıcı olarak kullanılır. Ucuz ve keskin kokulu baharatlardan biridir. Besleyici değeri sınırlı olan vanilya kokusu için sütlü tatlılara, pasta ve çikolatalara katılır­. Ayrıca, vanilya yağı parfümler ve türlü kozmetik ürünlerde de kokusu için kullanılmaktadır­. Vanilya ve vanilya yağı aşırı kullanılmamalıdır­. Vanilya yağı birkaç damladan çok alındığın­da kusma yapa­bilir­.