TARÇIN: Tarçını hemen hemen hepimiz güzel kokusuyla biliriz. Tarçın; asya kökenli, yaprak dökmeyen, güzel kokan bir ağacın kabuğundan elde edilir. Mutfaklarımızda baharat olarak kullanırız. Tarçın çok eski çağlardan günümüze dek hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Tarçının sağlığa bu kadar faydalı olmasının nedeni içeriğinde sinamaldehid, sinnamil asetat ve sinnamil alkol adlı bileşenler bulunmasıdır.
Tarçının Faydaları:
Tarçın rahatlık verir.
İştah açıcıdır.
El ve ayaklardaki titremeleri önler.
Bazı araştırmalara göre tarçının güzel ve keskin kokusunun hafızayı güçlendirdiği ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiği belirtilmektedir.
Damar tıkanıklığını önler.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Karın ağrısını geçirir.
Bağırsak kurtlarının dökülmesine ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine destek olur.
Cinsel isteği arttırır.
Antibakteriyel ve antifungal yapıya sahiptir. Bakterilerin üremesini önlemek için gıda sektöründe koruyucu madde olarak kullanılmaktadır.
Gaz söktürücüdür.
Kalbe faydalıdır. Lifli yapısı ve içeriğindeki kalsiyum mineralleri kalp hastalıklarına karşı faydalıdır.
Kanser hastalıklarına karşı faydalıdır. Kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlatır.
Ağız ve mideden gelen kötü kokuları, öksürüğü ve ishali durdurur.
Vücut direncini arttırır.
Kolesterolü düşürür.
Soğuk algınlığı, grip ve nezleye karşı yararlıdır.
Kan Şekerini düzenleyen tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. Özellikle Tip 2 diyabet hastaları için oldukça faydalıdır.
Tarçın Nasıl Kullanılır? Yemeklerde ve tatlılarda lezzet ve koku vermesi içinkullanılır. Tarçın özellikle sütlü tatlılarda kullanılırsa sütte bulunan zararlı bakterileri öldürür. Balla ve limonla karıştırılarak yenildiğinde boğazdaki yanmaya, sinüzite, nezleye ve soğuk algınlığına iyi gelir. Kışın biraz cevizle birlikte doğal sahlepin üzerine serpilerek içilirse son derece faydalı bir kış içeceği elde edilmiş olunur. Tarçından elde edilen esans, gıda ve parfümeri sektöründe koku verici madde olarak kullanılır.