3 Ağustos 2014 Pazar

Tütünün Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Tütünün Faydaları:

Tütünün insan için tek faydası böcek öldürücü ve böcek uzaklaştırıcı etkisidir. Bu özelliği ile tarım ilacı olarak kullanılmasının dışında insanlar için herhangi bir faydası yoktur. Tütün, insan sağlığına zararlı olan binlerce zehirli madde bulundurur. İnsanlık için en büyük tehlikelerden biri olan sigaranın da ana maddesi tütündür. Sigarada çok fazla miktarda bulunan nikotin gibi zararlı maddeler insan sağlığını ciddi şekil­de tehdit eder­. Sigara yapılarak tüketildiğinde tütün yandığı için içinde bulunan zehirli bileşikler de yanar ve sağlık açısından daha da tehlikeli hale gelir­.

Tütün Bitkisi (Nicotiana tabacum): 1 metreye kadar boyu uzayabilen, tüylü, yapışkan ve dik gövdeli, kırmızı ve pembe renklerde çiçekler açan bir bitkidir­. Yaprakların­da tanen, nişasta, zamk, reçine ve nikotin vardır­. Tohumları yağ bakımın­dan zengindir­.
tütünün faydaları

Tütünün Tıbbi Etkileri: Tütün böcek öldürücü ve böcekleri uzaklaştırıcı tesirleri ile tarım ilacı olarak kullanılmaktadır­. Zehirli bileşiklere sahip olan tütün insan sağlığı için tehlikelidir­. Özellikle sigaranın hammaddesi olan tütünün içeriğindeki nikotin gibi zararlı bileşikler insan sağlığını ciddi şekil­de tehdit etmektedir­. Sigara olarak kullanılan tütünün içindeki bileşikler yanarak daha tehlikeli olmaktadır­.

Sigaranın Zararları: Alışkanlık yapan pek çok medde içeren  tütün, başta akciğer kanseri ana nedeni olması­nın yanın­da kalp ve damar sağlığı­nı da bozmaktadır­.
Sigara, damar sertliği ve yüksek tansiyona neden  olur­.
Hafızayı zayıflatır­.
İştahı keser. Yiyeceklerden alınan hazzı önler.
Baş ağrısı ve migren  şikayetleri­ni arttırır­.
Astım, bronşit ve nefes darlığına neden  olur­.
Ağız tadını bozar ve iştahı azaltır­.
Dişleri sarartır. Ağız kokusu yapar.
Yüzü sarartır­.
Cinsel isteği azaltarak cinsel hayata olumsuz etki eder.
Mide hastalıklarını arttırır­.
Deriyi yıpratır ve yaşlanmayı hızlandırır­.
Sağlıklı bir yaşlılık geçirmeyi engeller. Sigara içenler genelde bunak(beyin fonksiyonları düzensiz çalışan) bir şekilde yaşlılık geçirirler. Bu şekilde yakınlarına da eziyet olurlar.
Böbrek üstü bezelerinde aşırı adrenalin salgılanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle baş ağrısı, sinirlilik, depresyon ve nevralji gibi bir çok hastalığa neden olur.
Gebelikte de sigara hem anneye hem de bebeğe ciddi zararlar vermektedir­. Düşüklere de neden olur.

Tütün Bitkisi Nasıl Kullanılır? Kurutulan tütün yaprağı, en  yaygın zararlı alışkanlıklar­dan biri olan, sigara yapımı için kullanılmaktadır­. Ayrıca, böcek ilacı olarak da kullanılmaktadır­.