Polikistik Over Sendromu(PCO) (Diğer isimleri:Stein- Leventhal Sendromu) genç ve orta yaş kadınlarda görülen en fazla metabolik sorundur. Poli: çok anlamındadır polikistik: çok sayıda kist içeren anlamına gelmektedir. Polikistik over hastası olanların çoğunda (hepsinde değil) yumurtalıklarda çok sayıda yan yana dizili ufak kistler izlenir. Bunlar asıl olarak normaldeki yumurtalık kistleri gibi olmaz, onlardan farklıdır, küçüktür.
Karakterize olduğu hastalıklar:
- Oligomenore , amenore (nadiren adet görme, adet görememe)
- Anovulasyon (Yumurtlama düzensizliği)
- Androjen hormonlarında yükseklik ve/veya buna bağlı aşırı kıllanma (hirsutismus) , akne v.b bulgular
- Yumurtalıklarda çok sayıda küçük yumurta kistleri
- Şişmanlık
--
Polikistik over sendromu (PCO), yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşumuyla beliren bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist adıyla bilinen bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görünüm oluşturmaktadırlar.
Polikistik over sendromu genel manada 35 yaş ve altın da mevcut olan yaş gruplarını tehdit etmektedir. Genç kızlarda da görülebilmektedir. Yumurtalıklar da mevcut olan kist ile karakterize olarak meydana gelen hormonal bir problemdir.[1] PCO, hipofiz bezinden salgılanmakta olan LH ve FSH hormonlarının anormal şekilde üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, kadınlarda düzenli şekilde yumurtlama olmamasına neden olur (bazıları düzenli şekilde adet görürken, bazısı ise yılda yalnızca birkaç kez adet görebilir.). Yumurtlama düzensizliğinin neticesi olarak ise erkeklik hormonunda bir artış gözlenir. "LH'daki artış overde erkeklik hormonu üretimini artırır. Salgılanan bu erkeklik salgıları (androjenler) yağ dokusunda östrojene dönüşmekte, bu östrojen LH üretimini artırmakta ve kısır bir döngü ortaya çıkmaktadır. Bu kısır döngü ağırlık kaybı veya yumurtalıkların baskılanması gibi etkenlerle kırılabilir. Aynı şekilde kilo fazlalığına bağlı bir şekilde insüline karşı bir direnç ortaya çıkmakta ve sonuçolarak hormonal denge bozulup yine bu kısır döngüye ulaşılmaktadır.