Tere (Lepidium sativum): 50 cm'ye kadar boylanabilen, beyaz veya morumsu renkte çiçekler açan, tadı acı, otsu bir bitkidir. Kalsiyum ve demir açısından oldukça zengindir. Ayrıca, A, C ve D vitaminleri ile uçucu yağ ve glikozitler içerir.
Terenin Faydaları:
İştahı açar.
Hazmı kolaylaştırır.
Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur ve cinsel isteği arttırır.
Bronşları temizler ve öksürüğü keser.
Vücut direncini arttırır, halsizliği alır ve bedene güç verir.
Başta grip ve soğuk algınlığı olmak üzere, tüm kış hastalıklarda iyileşmeyi hızlandırır.
Kandaki zehirli atıkları temizler ve kansızlığı giderir.
Güçlü bir idrar söktürücüdür.
Böbrekleri ve idrar yollarını temizler ve böbrek taşlarını düşürmeye destek olur.
Bağırsak solucanlarını döker.
Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır.
Antioksidan bir yapıdadır. Kansere karşı vücudu korur.
Safrayı arttırır.
Kandaki şeker oranını düşürücü etkisi ile şeker hastalarına faydalıdır.
Sigaranın vücuda verdiği zararlarını azaltır.
Tere suyu ile saçlar yıkanırsa saç dökülmesini azaltır ve kepeği önler.
Zayıflamaya yardımcı olur.
Ağızda kokuya neden olan mikroorganizmaları öldürür.
Tere Nasıl Kullanılır? Taze tere yemek ve salatalara katılarak yenebileceği gibi lapa haline getirilip haricen de kullanılabilir. Lapası cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Saçlara sürülürse dökülmesini azaltır. Ayrıca, metabolizmayı hızlandırıcı tesirlerinden ötürü Tere Tohumu zayıflamaya yardımcı olarak da kullanılmaktadır. Et yemeklerinin yanında çok sevilerek yenen bir yeşilliktir.