Nergis Hakkında Botanik Bilgi: Nergisgiller ailesinden, 20 kadar türü olan, soğanı zehirli bir bitkidir. Yaprakları direkt olarak soğandan çıkar. Uzun ince bir şerit şeklindedir. Baharda çiçekleri ilk açan bitkilerdendir. Çiçeği, çıplak bir sapın ucunda biraz eğik durur, çan ya da zurna şeklinde koyu sarı renkli, ucu dalgalıdır.
Yetiştirildiği Yerler: Vatanının Türkiye olmasından ötürü , Türkiye’nin hemen her yöresinde rahatlıkla yetişir.
Toplanması - Saklanması: Mart’tan Haziran’a kadar kök kısımları sökülerek yıkanır, soyulur ve kurutulur. Tentürü yapılacak ise tazeyken işlenir. Çiçekleri Mart-Mayıs aylarında toplanarak su buharı ile destilasyonu yapılır ve eterik yağı elde edilir.
Nergisin Faydaları: Kusturucudur. Kabızlığı giderir ve ishal yapar. Yatıştırıcıdır. Ateşi düşürür. Sara hastalığında faydalıdır. Rahim ve idrar torbası ağrılarını giderir. Soğanının lapası, yakısı yaraların irinini kurutur, temizler ve iyileştirir. 5 gr’mı bal ile içildiğinde kusturur. Kökü yakı yapılıp sirke ile başa sürüldüğünde saç kıran hastalığına fayda sağlar. Çiçeklerinin suyu balla beraber şerbet gibi içildiğinde rahim ve idrar torbası ağrılarını iyileştirir. Köklerinden (soğanlarından) üç tanesi bir gün sütün içinde bekletilir, sütün içinden çıkartılıp ezilip, hastalık sebebiyle vb. erkek uzvu canlanmayan kimsenin uzvuna merhem gibi 4-5 defa sürüldüğünde canlandırır. (uzun süre kullanılmamalıdır)
Kullanım Şekli: Kurutularak toz haline getirilmiş nergis soğanından 0,5-1 gr bir demliğe konur. Üzerine 300-400 ml kaynar su ilave edilir. Dem, sabah-öğle-akşam az az içilir.
UYARI: Nergis kökünün zehirli olması nedeniyle kullanılması oldukça risklidir. Bu nedenle tarife uyulmalı ve fazla kullanılmamalıdır.