MERCİMEK: Vitamin deposu olan, lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir. Ayrıca içerisinde yüksek miktarda yararlı karbonhidrat bulunur. Yeşil mercimek folik asit açısında da zengindir.
Mercimeğin Faydaları:
Besin değeri gayet fazla olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Gözlere de yararlıdır.
Mercimeğin kalori değeri de yüksektir.
Enerji verir ve yorgunluğu giderir.
İçeriğindeki yüksek protein zayıflamaya yardımcı olur. Tok tutar.
Yeşil mercimeğin kalorisi düşük olduğundan 1 tabak yenilse bile sadece 230 kalori verdirir. 1 hamburgerin 500-700 kalori olduğu düşünülürse bu oldukça iyi bir kalori seviyesidir.
Kansızlara faydalıdır.
Anne sütünü attırır.
Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır.
Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığından korunmaya destek olur.
Kalp krizi riskini azaltır.
Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Mercimek Nasıl Kullanılır?
Mercimek genel olarak çorbası yapılarak tüketilir. Ayrıca yemeklere de katılır. Bir çok yörede hanımların ev ziyaretlerinde mercimeğin köftesi vazgeçilmez bir yiyecektir. Mercimek kaynatılıp suyu içildiğinde göğüs ağrılarını hafifletir ve öksürüğü keser. Mercimek gaz yapıyorsa ya 2 gün suda bekletmemişsinizdir ya da mercimeğe hassas bir bünyeniz var demektir.