Koterizasyon nedir?
Koterizasyon ya da yakma tedavisi çok eski yıllardan günümüze kadar ameliyatlarda ve basit müdahalelerde kullanımı hala devam eden bir işlemdir. Genel cerrahi ve diğer cerrahi branşlar, kadın doğum, üroloji(bevliye), dermatoloji(cildiye), kulak burun boğaz gibi bir çok farklı branştaki doktor yakma işlemini farklı amaçlarla kullanabilmektedir. Koterizasyon genellikle operasyonlar sırasında yakarak kanamayı durdurmak için kullanılır. Bunun dışında yakarak doku parçalarını etkin bir biçimde çıkarmada, işaretlemede, kemik üremelerini durdurmada, yara kapatmada da kullanılır.
Koterizasyon şu şekilde işler:
Yüksek frekanslı radyofrekans dalgaları üretip bunu dokuya uygulayarak dokuda yüksek bir ısı meydana getirmektir. Dokuda yüksek ısı meydana geldiğinde hücre içi sıvıları buharlaşır ve hücre parçalanarak yok olur. Birbirini izleyen bu zincirleme reaksiyonlar sırasında hasarlı dokular yok edilir, kanama durdulur ve doku etkili bir şekilde kanama oluşmadan kesip çıkarılabilir.
Günümüzdeki koterizasyon cihazları; yarı iletken materyale sahip, ileri teknoloji ürünü olan son derece güvenli elektronik cihazlardır. Koterizasyon esnasında hastaya uygulanan negatif başlık hastanın herhangi bir zarar görmeden başarılı bir şekilde işlemin tamamlanmasını sağlar. Elektrokoter lokal ya da genel anestezi altında yapılmalıdır.
Yukarıda açıkladığımız elektro koterdir. Bunun dışında gümüşnitrat çubuğu, cehennem taşı gibi bazı kostik pomadlar denilen medikal ajanlarla yapılanına medikal koterizasyon denir. İlkel koterizasyon işlemleri arasında da; sigara ile yakma, barutla yakma, sıcak demirle yakma gibi kanamayı durdurucu bazı yöntemleri sinema filmlerinde de görmüşüzdür. Buna halk dilinde dağlama denir.