Yonca Bitkisi: Açık yeşil renge sahip yapraklı güzel çiçekli ve hoş kokan bir bitkidir. Bir çok türü bulunur. Halk arasında kelek otu olarak da bilinmektedir. Genellikle hayvan yemi olarak ekilen bu bitki aslında insanlar için de son derece faydaları özelliklere sahiptir. İçeriğinde bolca bitkisel protein bulunur. A, B grubu, C, D, E ve K vitaminlerini içeren yonca vitamin bakımından yeteri kadar zengin olmasının yanında, başta kalsiyum olmak üzere çinko, magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller açısından da zengin bir bitkidir.
Yoncanın Faydaları: İştah açıcıdır. Besin değeri gayet fazla bir bitki olan yonca, vücuda kuvvet ve enerji kazandırır. Bu özelliğiyle özellikle kansızlık çekenlere faydalıdır. Anne sütünü arttırmaya destek olur. Romatizma ağrılarını azaltır. Ateşi düşürür. İshali keser. Midenin düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur. Sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur ve baş ağrısını geçirir. Kandaki kolesterol düzeyini düşürücü etki sağlar. Şeker hastalığında da faydalıdır. Ayrıca, kanı ve karaciğeri temizler.
Yonca Nasıl Kullanılır? Yaprakları ve kökleri kullanılır. Çayı yapılabilir. Hayvanlarda süt ve et verimini arttırdığı için hayvan yiyeceği olarak kullanımı yaygındır.