7 Eylül 2014 Pazar

Adet Kanının Az Gelmesi

Sponsorlu Bağlantılar:

Adet Kanının Az Gelmesi

Adetin kanının az gelmesi, adet kanaması­nın az olma­sı biçimin­de isimlendiri­len  duruma tıpta hipomenore ismi verilir­. Adetin en  az 2 gün sürme­si ve günde en  az 2 ped değiştirilme­si normal miktar­da olarak kabul edilmektedir, bun­dan daha az olan adetlere hipomenore denile­bilir­.

Burada dikkat edilme­si lazım olan bir­takım kadınların adet kanamaları­nın az olmasın­dan yakındıkları hal­de asıl olarak normal miktar­da adet olmalarıdır­. Adetin 2-3 gün sürme­si kısa değildir, normaldir­. Her kadın­da adet 5-6 gün ya da bir hafta sürmek zorun­da değildir­.

Sebepleri:
Adet kanamasını az olması­nın sebepleri arasın­da hormonal nedenler başta gelir­. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak özellikle 40 yaşın­dan sonra kadınlık hormonları­nın azalmasına bağlı ola­bilir­. Guatr hormonları­nın azalma­sı (hipotroidi) sebep ola­bilir­. Rahim içerisi­ni ilgilendiren  bir­takım ameliyatlar (histroskopik myom rezeksiyonu) rahim içerisinde yapışkanlığa ve bunun sonucun­da adet miktarın­da azalmaya neden  ola­bilir­. Nadiren  bu tür yapışıklıklar kürtajdan sonran da da ola­bilir­.

Tedavisi:
Tedavide bir­takım hormon düzenleyici ilaçlar kullanıla­bilir­. Hipotroidi gibi bir hastalık varsa guatr hormonları verile­bilir­. Tedavi sebep olan etkene göre planlanır­. Bazen  spiral takılma­sı da adet kanamasın­da artmayı sağlar­.

İlgili aramalar: adet kanının az gelmesi neden olur? adet kanamam az oluyor nedeni nedir?