Osteoporoz Ne Demek?
Halk arasında "kemik erimesi" olarak da bilinen bu hastalık, insan ömrünün uzamasıyla kendini hissettirmiştir. Günümüzde A.B.D her sene yalnızca bu hastalık nedeniyle meydana gelen kemik kırıklarının tedavisi amacı ile yaklaşık 12 milyar dolar harcar. Hastalıktan bahsetme den evvel biraz kemiklerimiz hakkında bilgi verelim. Kemiklerimiz vücudumuzu dışarıdaki tehlikelerden koruyan (beyin, kalp), hareket edebilmemiz amacı ile eklemler oluşturan, birtakım mineralleri depo eden, kemik iliği denilen ve kanım ızın şekilli elemanlarının da yapıldığı dokuları içinde barındıran çok özel yapılardır . Esasında kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin meydana getirdiği kristallerden yapılmışlardır. Kemiklerde, kemik yapan ve kemik yıkan iki tür hücre bulunmaktadır. Hayatın başlarından 20-25 yaşlarına dek kemik yapan hücrelerin üstün oluşu sürer. 40-45 yaşlarına dek bir yapım yıkım dengesi görülse bile bu yaşlardan başlayarak yıkım artmaktadır. İşte bu yıkımın artması kemiğin taşımış olduğu mineral miktarını azaltır. Bu azalış kırıklara sebep olacak kadar vahim seviyelerde olabilir. Kemiklerin taşıdıkları mineral içeriğinin ciddi olarak azaldığı durumlarda OSTEOPOROZ'dan bahsetmek olanaklıdır.
Düşük kemik parçası ve kemiğin mikromimari yapısının bozulması sonucu kemik kırılganlığı ve kırılganlığa yatkınlıkta artışla karakterize, en fazla görülen metabolik kemik hastalığıdır.
Son zamanlarda oldukça mühim hale gelmiştir. Bunun en mühim sebepleri teknolojinin bizlere sağladığı imkanlarla daha basit ve sedanter yaşam sürerken ortalama olarak insan ömrünün de uzamasıdır. Genelde orta ve ileri yaş, postmenapozal kadın hastalığı olan osteoporozla her geçen sene daha çok insan yüz yüze gelir.