16 Eylül 2014 Salı

Galaktore (Göğüsten Süt Gelmesi) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

GALAKTORE (GÖĞÜSLERDEN SÜT YA DA SIVI GELMESİ) NEDİR?

Galaktore, uygunsuz (gebelik ya da bebek bulunmadığı bir durumda) devam eden  ve bazen  fazlaca miktar­da memeden  sütlü sıvı gelmesidir­­. Genellikle beyaz ya da renksizdir­­. Ancak bazen  sarı ya da yeşil ola­bilir­­. Meme salgısını ortaya çıkartmak amacıyla alt taraftan meme başına doğru memeye bütün kadranlar­da baskı uygulanır­­. Galaktore her iki memede ya da bir tanesinde ola­bilir­­. Özellikle tek memeden  oluyor ise bir meme rahatsızlığı araştırılmalıdır­­. Meme bezi­ni uyaran prolaktin hormonunun yükselişe geçme­si (hiperprolaktinemi) galaktore’nin temel nedeni­ni teşkil eder­. Prolaktin hormonu hipofiz bezinden  salgılanır­­. Dopamin hormonu prolakti­ni azaltan hormon olarak bili­nir­­.

Galaktore oluşumuna neden  olan faktörler:
- Prolaktin hormonun (süt hormonu) artması: Hipofiz bezi tarafın­dan salgınan prolakti­nin bir tümör (adenom) tarafın­dan çok salgılanışı­.
- İlaçlar: Vücuttaki dopamin adlı madde prolaktin salgısını azaltır­­. Bun­dan dolayı dopamin salgısını azaltan ilaçlar prolaktin salgısı­nın artmasına neden  olur­. Örnek verecek olursak trisiklik antideprasanlar, diazepamlar, opioidler­.
- Hipotiroidizm (Troid bezi­nin az çalışması): Trioid bezi­nin az çalışma­sı neticesin­de troid bezi­ni uyaran TRH adlı hormon artar­. Bu hormon attığı zaman prolaktin salgılayan hücreleri uyarıp prolakti­nin artmasına neden  olur­.
- Stres
- Uzun süre yoğun biçimde emzirme
- Östrojen  salgısı­nın artması: Doğum Kontrol Hapları
- Akciğer, böbrek tümörleri ender sebeplerdendir­­.

Galaktore gelişen  hastalar­da adet görememeyle beraber yumurtlamada azalış görüle­bilir­­. Bu hastalar­da prolaktin seviyesi­ni azaltan ilaçların verilme­si ile adet çağı düzene girer­. Hafif derecede kıllanma prolaktin yüksekliğine eşlik edebilir­­. Prolaktin seviyesi yüksek olan kadınlar­da kandaki kan şekeri­ni düzenleyen  insülün hormonunun artmış olduğu saptanmıştır­­.

Eğer galaktore 6 ay - 1 sene gibi bir süredir mevcutsa ve hastada adet bozukluğu, kısırlık ya da kıllanma araştırılırken  fark edilmiş ise mutlak suretle bir hipofiz tümörü olasılığı araştırılmalıdır­­.

Prolaktin yüksekliği­ni sapta­mak amacıyla kan­da bazal prolaktin değeri ölçülmelidir­­. Prolaktin değeri 100 pg/ml üzerine çıkan hastalar­da hipofiz bezi MR ile görüntülenmelidir­­.

Tedavi:
Galaktore’nin tedavisinde kullanılan temel ilaçlar “dopamin agonisti” denilen  kan­da dopamin benzeri etkinlik gösteren  ilaçlardır­­.

Hipofiz bezinde adenom (tümör) saptanan hastalar çok yakın­dan takip edilmelidir­­. Hipofiz bezindeki tümör küçükse (mikroadenom) genel olarak ilaç tedavisi (dopamin agonisti) yeterliyken  büyük tümörlerde (makroadenom) cerrahi tedavi bazen  gerekebilmektedir­­. (Transsifenoidal mikro cerrahi)