30 Eylül 2014 Salı

Böbrek Nakli Ne Kadar Sürer?

Sponsorlu Bağlantılar:

Böbrek Nakli Ameliyatı Ne kadar Sürer?

Hastanın ve takılacak olan böbreğin damar yapısın­da daha önce geçirmiş olduğu cerrahi operasyonlar­da bir sorun yok ise ya da hasta çok tombul değilse biz bugün bir böbrek nakledilme­si ameliyatını yaklaşık 1,5 saatte bitirmekteyiz­.

Böbrek nakli operasyonları ilk yapılmaya başlandığın­da ortalama 6-8 saat sürmekteydi­. Tabiki bunları derslerde okuduk. Örnek verecek olursam ben  hiç 6-8 saatlik bir ameliyata girmedim­. ABD'de organ nakledilme­si uzmanlığı yaparken  ise bu ameliyatlar ortalama 3,5 saat sürmekteydi­. Tabi ki bu da hastanın durumuna bağlıdır. Yani hastada ek bir patoloji yok ise genelde süre bu kadar olurdu­.

Böbrek Nakli Ameliyatı Zor Mu?

Bu soruyu bu şekilde değil de, böbrek nakli ameliyatı cerrah için zor bir ameliyat mıdır? diye soracak olursanız, cerraha göre değişir derdim­. Bu ameliyatı 10 kere yapmışsan zor gele­bilir, 50 kere yapmışsan da zor gele­bilir ama bin beşyüz kere yapmışsan zor bir ameliyat olmaktan çıkacaktır­­.

Bir cerrahın böbrek nakli ameliyatın­da uzmanlaşma­sı için 50 az bir sayı mıdır?

Az bir sayıdır tabiki­. Şöyle söyleyeyim, 50 Amerika'da transplant cerrahisi diploma­sı alınma­sı için yapılma­sı lazım olan nakil sayısıdır­­. Onun üzerine birde deneyim koymak gerekir ki bu konu hakkın­da uzman cerrah için deneyim çok ama çok önemlidir­­. O yüzden  cerrah için ne kadar deneyimli olursanız olun, çok zor böbrek nakilleriyle de karşılaşa­bilirsiniz­.

Böbrek Nakli Ameliyatı Neden Zordur?

Hem verici­nin yani taktığınız böbreğin, hem de alıcı­nın damar yolundaki anomaliler, atardamarlarındaki yoğun kireçlenmeler ameliyatı zorlaştıra­bilir­­. Ha t­ta çok zorlaştıra­bilir­­. Mesela, 50 yaşındaki bir hastanın atardamarı bütünüy­le kireçlenmişti bun­dan ötürü bunu önce suni damarla değiştirmek ve böbreği bu suni damara bağla­mak zorun­da kaldığım bir vaka vardı­. Bir diğerinde ise ana atardamarın içi kireçlenme nedeniyle ikiye bölünmüştü, bizde sağlam olan damarın, bulmuş olduğumuz duvarına böbreğin atardamarını bağlamıştık­. Aynı şekilde bir başka hastamıza takacağımız böbreğin tam dört ayrı damarı bulunmaktaydı, bunun üzerine her biri­ni tek tek damara dikmek zorun­da kalmıştık­. Yani kolay gibi görünen  böbrek nakledilme­si ameliyatı kimi zaman çok zor da ola­bilir ama bu gerçekleştirilemeyeceği manasına gel­mez­. Sınırları her zaman zorlamakta hasta adına fayda vardır, bunu hiç bir zaman unutmamamız gerekir­­.