28 Eylül 2014 Pazar

Ankilozan Spondilit

Sponsorlu Bağlantılar:

Ankilozan Spondilit (AS) (Diğer adları Romatoid Spondilit, Spondilit veya Marie-Strumpell Hastalığı)

Bir ya da birden  fazla omurga kemiği­nin iltihaplanması durumudur­. Omurga kemikleri arasın­da görülebildiği gibi omurga kemikleriy­le leğen  kemikleri arasın­da da görüle­bilir­­. Sonuç olarak etkilenen  kemik yüzeyleri birleşme eğilimine girmektedirler­.

Hastalığın nedeni bilenmemektedir, fakat genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir­­. Hastalık, özellikle geceleri ve hareketsizlik ile görülen  aralıklı kalça ve/veya alt sırtta ağrıile başlamaktadır­­. Sırt ağrısı kalçaya yakın alanda başlayıp yukarı doğru ilerleyebilir­­. Ağrı, öne doğru eğilme ile azaltıla­bilir­­. Göğüs kafesi­ni oluşturmakta olan kemiklerin etkilenme­si nedeniyle akciğer genişleme­si kısıtlı ola­bilir­­. Şikayetler herhangi bir safhada arta­bilir, azala­bilir ya da dura­bilir­­.

Genel­de 20-40 'li yaşlar­da görülür, fakat on yaş altın­da da görüle­bilir­­. Daha çok erkeklerin etkilenmekte olduğu görülmüştür­. Belirtileri alt sırt ağrısı, boyun ağrısı, kalça ağrısı, hareketlerde kısıtlılık, topuk ağrısı, ateş, yorgunluk, eklem ağrısı ve şişliği, iştah azalması ve ağırlık kaybı ola­bilir­­. Tedavideki gaye eklem ağrısını azalt­mak ve meydana gelen  sakatlık ile başetmektir­­. Postür ve soluk alma hareketlerine imkan vermek maksadıyla ağrı kesiciler kullanıla­bilir­­.