30 Eylül 2014 Salı

Böbrek Naklinde Doku Uyumu

Sponsorlu Bağlantılar:

Böbrek Naklinde Doku Uyumu

Organ nakli ameliyatlarında doku uyumuna sadece böbrek naklinde bakılır. Yani ne karaciğer, ne pankreas, ne ince bağırsak ne de kalp naklinde doku uyumuna bakılmıyor. Böbrekte de doku uyumu biraz­dan ayrıntı­lı anlatacağım­. Peki nedir bu doku uyumu?

Doku uyumu benzetmek gerekirse kan grubu gibidir­­. Dokuların üçünü anneden, üçünüde babadan almaktayız­. Yani genel olarak doku uyumumuz annemizle %50, babamızla %50'dir­­. Kardeşlere baktığımızda bu oran daha yüksek ola­bilir ha t­ta bazı zamanlarda iki kardeş arasında bulunan doku uyumu %100 yani altıda altı ola­bilir­­.

Böbrek nakli için gerekli olan doku uyumu oranı nedir?

Ülkemizde biz bu işe başlayana dek söylenen  altıda üçün altın­da nakil yapılamayacağıydı­.

Evet, diyalize girerken  hep bunu konuşurduk arkadaşlarla­. doktorlarla sorduğumuzda ise çok tavsiye etmedikleri­ni ama denenebileceği­ni söylerlerdi. Biz de acaba mı diye kara kara düşünür dururdul­. Doku uyumsuz böbrek naklinde neden  böyle bir tedirginlik vardı?

Bu konuda bir çalışma var, Alman Heiderberg Üniversitesi­nin yaptığı geniş bir çalışma bu­. Buna göre doku uyumu böbrek naklinde çok ama çok önemlidir ve uyum azaldıkça yani altıdan beşe, altıda beşten  dörde, dörtten  üçe, indikçe beş sene sonun­da böbreğin çalışmasın­da yüzde 40'lık bir fark olur.