30 Eylül 2014 Salı

Beyaz Ekmeğin Zararı ve Kalorisi

Sponsorlu Bağlantılar:

Beyaz Ekmeğin Zararı ve Kalorisi

Ülkemi­zin bana gö­re en  mü­him beslenme problemlerin­den  biri, beyaz ekmek yeme alışkanlığıdır­­. Beyaz ekmek ülkemizde alınan günlük kalori ihtiyacı­nın hemen  hemen  %30 ila %40'ını oluşturmaktadır­­.

Kültürümüzde ekmeksiz yemek yeme alışkanlığı da olmadığın­dan ekmek, özellikle Anadolu'da en  fazla tüketilen  yiyecek maddesidir­­. Eskiden  köylerde tam buğday unun­dan ekmek yapılmakta iken  bugün bu alışkanlık bırakılmış ve köylerin çoğun­da fırınlar açılıp beyaz ekmek tüketimi hızla artmıştır­­.

Beyaz ekmek hiç bir doyurucu değeri olmayan, posa, vitamin ve minerallerden  yoksun bir ekmektir­­. Buğdayın içerisindeki bütün değerlerden  yoksun bir ekmektir­­. Buğdayın içerisindeki bütün değerli yiyecek maddeleri atılmıştır­­.

Bu ekmekle yalnızca mide doldurulmakta, açlık yatış­tırılmakta, bunun karşılığın­da da kan şekeri yükselmekte, bağırsaklar­da hastalıklar ortaya çıkmakta ve gerekli vitamin ve mineraller alınamamaktadır­­.

Tam buğday unu ile yapılmakta olan ekmekte ise çinko, iyot, E vitamin, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, kalsiyum, D vitamini, protein ve karbonhidratlar vardır ve bu ekmekle beslenen  kişilerde şeker hastalığı, şişmanlık, kalp ve damar hastalıkları ve kanser daha az görülmektedir­.

Tam buğday ekmeğinde posa ve kepek olduğun­dan kabızlık yapmaz.

Bu kadar doyurucu değeri olan tam buğday ekmeği yerine beyaz ekmek yiyen  kişilerde ileri dönemde şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon yüksekliği mutlak suretle çıkacaktır­­. Bun­dan ötürü beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yiyerek sağlıklı beslenmeye çalışmamız gerekir­.