Bahar Nezlesi (Vernal Konjuktivitis)
Daha çok çocuk ve gençlerde rastlanılan bu göz hastalığı çift yönlü bir konjuktivitis şeklidir. Her ne kadar adını bahar mevsiminden almış olsa da yaz mevsiminde ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ve sıcak iklimlerde yaşayanlarda daha çok görülür.
Semptomlar; Kaşıntı, ışıktan rahatsız olma, gözde sulanma ve göz kapaklarında şişlik hissidir. Vernal konjuktivitis iki şekilde ortaya çıkmaktadır. Palpebral form ve bulbar form. Bazen iki şeklin de kombine olduğu olgular olabilir.
1. Palpebral form´da üst kapak konjuktivasında daha belirgin olmak üzere bütün konjuktivanın kırmızı renkte olduğu görülür. Papiller dediğimiz konjuktivada poliglonal ve hipertrofik şekil gösteren sert, kabarık, üstleri düz olan ve mavi beyaz renkte süt görünümünde kabartılar mevcuttur.
2. Bulbar form ise palpebral kadar karakteristik değildir. Kızarıklık hafiftir ve jelatinöz kabarık kalınlaşmalar limbusta nodül ya da halka biçiminde ortaya çıkmaktadır. Bazen interpalpebral ya da subtarsal alanları tutar ya da komşu kornea kenarına doğru hareket eder ve Bowman zarını bozabilir.
Bahar nezlesi; folikül, papil, marjinal infiltrat gösteren trahom, inklüzyon konjuktivitisi, limbal granüloma, phylicten ya da episkleritisden ayırt edilmesi gerekmektedir. Kaşıntı, eozinofil egemenliği ve inklüzyon yokluğu karakteristik olup ayırıcı tanıda önemlidir.
Tedavisi semptomatiktir. Kortizonlu damla ve pomadlar supresyon amacı ile kullanılır. Ayrıca kriyoterapi ve cerrahi tedavisi de mevcut olup çok büyük vejetasyonlarda tarsektomi ve eksizyon önerilmektedir.