Amnezi Türleri
Travmatik Amnezi: Kafatasına alınan darbeler sonucu meydana gelen travmatik amnezi genelde geçici bilinç kaybına yol açar. Ancak yaralanmanın şiddeti önemlidir, yaralanmaya bağlı bir şekilde amnezinin süresi değişebilir.
Anterograd Amnezi: Yeni olayların ya da bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılamaması durumuna anterograd amnezi denir. Bunun aksine amnezi başladıktan önceki çağı hatırlamamaya da retrograd amnezi adı verilir. Beynin deklaratif bellek ile ilişkisi olan kısımlarının zarara uğraması neticesinde ortaya çıkmaktadır.
Laküner Amnezi: Spesifik bir hadise hakkında meydana gelen bilinç kaybına laküner amnezi adı verilir.
Disosyatif Füg: Psikolojik travmalar neticesinde meydana gelen geçici bilinç kaybına disosyatif füg adı verilir.
Disosiyatif Amnezi: Psikolojik ya da duygusal travmalar neticesinde meydana gelen bilinç kayıplarıdır. Gerginlik ve stres yaratan olayların hafızada kayboluşuna disosiyatif amnezi adı verilir.
Korsakov Sendromu: Aşırı miktarda alkol tüketimiyle meydana gelen B1 vitamini eksikliği beyinde hasara yol açar bu da amneziyi harekete geçirir.
İnfantil Amnezi: Çocukluk çağındaki anıların hatırlanmamasına infantil amnezi denir.
Global Amnezi: Travmatik bir hadise neticesinde tam bilinç kaybıdır.
Posthipnotik Amnezi: Hipnoz esnasında olayların unutularak tekrar hatırlanmasının mümkün olmamasına posthipnotik amnezi adı verilir.
Psikojenik Amnezi: Amnezi nedeni olarak psikolojik etmenler gösterilmektedir.
Kaynak Amnezisi: Bir hatıranın kendini değil de kaynağını bilinmemesine kaynak amnezisi denir.