28 Eylül 2014 Pazar

Amnezi Türleri

Sponsorlu Bağlantılar:

Amnezi Türleri

Travmatik Amnezi: Kafatasına alınan darbeler sonucu meydana gelen  travmatik amnezi genel­de geçici bilinç kaybına yol açar­. Ancak yaralanmanın şiddeti önemlidir, yaralanmaya bağlı bir şekil­de amnezi­nin süresi değişebilir­­.

Anterograd Amnezi: Yeni olayların ya da bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılamaması durumuna anterograd amnezi denir­­. Bunun aksine amnezi başladıktan önceki çağı hatırlamamaya da retrograd amnezi adı verilir­­. Beynin deklaratif bellek ile ilişkisi olan kısımları­nın zarara uğrama­sı neticesin­de ortaya çıkmakta­dır­.

Laküner Amnezi: Spesifik bir hadi­se hakkın­da meydana gelen  bilinç kaybına laküner amnezi adı verilir­­.

Disosyatif Füg: Psikolojik travmalar neticesin­de meydana gelen  geçici bilinç kaybına disosyatif füg adı verilir­­.

Disosiyatif Amnezi: Psikolojik ya da duygusal travmalar neticesin­de meydana gelen  bilinç kayıplarıdır­­.  Gerginlik ve stres yaratan olayların hafızada kayboluşuna disosiyatif amnezi adı verilir­­.

Korsakov Sendromu: Aşırı miktar­da alkol tüketimiyle meydana gelen  B1 vitami­ni eksikliği beyinde hasara yol açar bu da amneziyi harekete geçirir­.

İnfantil Amnezi: Çocukluk çağındaki anıların hatırlanmamasına infantil amnezi denir­­.

Global Amnezi: Travmatik bir hadi­se neticesin­de tam bilinç kaybıdır­­.

Posthipnotik Amnezi: Hipnoz esnasın­da olayların unutularak tekrar hatırlanması­nın mümkün olmamasına posthipnotik amnezi adı verilir­­.

Psikojenik Amnezi: Amnezi nedeni olarak psikolojik etmenler gösterilmektedir­­.

Kaynak Amnezisi: Bir hatıranın kendi­ni değil de kaynağını bilinmemesine kaynak amnezisi denir­­.