7 Eylül 2014 Pazar

Rahim İçi Yapışıklığı (Asherman Sendromu)

Sponsorlu Bağlantılar:

Rahim İçi Yapışıklığı (Asherman Sendromu)

Kürtaj, ameliyat ya da enfeksiyon gibi nedenlerle oluşacak travma sonucu rahim içinde yapışıklıklar oluşmasına intrauterin sineşi ya da asherman sendromu denir­­. Hafif derecede yapışıklıklar rahimin yalnızca ön ve arka duvarı arasın­da bir ya da bir kaç yapışmış band biçimin­de ola­bilir, ileri derecede bir yapışıklık halinde rahimin bütün duvarları tamamen  birbirlerine yapışmış ve kapanmış hal­de ola­bilir ve bu durumda hasta hiç adet göremez­. Hafif yapışıklıklar­da hasta adet görmeye devam edebilir ya da adet kanamaları azalmış ola­bilir­­.

Yapışıklıklar tekrar eden düşüklere sebep ola­bilir, gebe kalmada zorluk yarata­bilir­­.

Rahim içi yapışkanlığa sebep olabilen  durumlar: Kürtaj (özellikel çok sayıda tekrar eden kürtajlar), rahim içerisine yapılan herhangi bir girişim ya da ameliyat (myomektomi), tüberküloz (verem) ve bir­takım başka şiddetli enfeksiyon hastalıkları yapışıklıklara neden  ola­bilir­­.

Tanı:
Tanı için ultrasonografi (özelikle rahim içrisine su verilerek yapılan ultrasonografi, sis), histerosalpingografi (rahim içerisine ilaç verilerek film çekilmesi) ya da historoskopi (rahim içrisine kamera ile bakılması) yöntemlerinden  faydalanılır­­.

Tedavi:
Tedavi için en  fazla histeroskopi ile rahim içerisindeki yapışıklıkların kesilme­si yöntemi kullanılır­­. Ameliyattan sonra tekrar yapışmayı engellemek amacı ile bazen  ilaçlar ya da rahim içerisine spiral takılma­sı uygulanır­­. Ameliyat genel olarak kısa sürer ve hasta kısa bir zaman­da taburcu olur fakat özellikle ileri derecede yapışıklık halinde ameliyat esnasın­da yapışıklıklar açılmaya çalışılırken  çok ender olarakrahim duvarı­nın delinme­si rizikosu vardır­­.