26 Ağustos 2010 Perşembe

Rahim Dışı Gebeliğin Sonlandırılması

Sponsorlu Bağlantılar:



Rahim dışı gebeliğin sona erdirilmesi

Döllenme sırasında, bir spermatozoid'le fallop borusunun üç­te bir dış kıvrımında karşılaşan yumurtacık, yumurtayı veya embriyonun ilk hücresini oluşturur. Bölün­meye başlayan bu yumurta, döl yatağına doğru ilerler. Burada yuvarlanır ve pren­sip olarak sümüksü zar içine yerleşir. Plasenta'nın oluşmasını da bu hazırlar.

Fakat bazı hallerde yumurta, yuvasını döl yatağından başka bir yerde yapar (bu neden­le dış gebelik denir). Uygun olmayan bir yerde gelişmesini sürdürür. Örneğin durum rahim boy­nunda gelişirse, gebelik sona erer. Çünkü boynun, döl yatağı gibi esneme yetene­ği yoktur. Yumurta iyice büyüyünce, ezilir.

Çoğunlukla önce karında bir takım kazın­malar, hafif bir fenalık ve siyah kan kaybı görülür. Çok endişe verici olmayan bu belir­tiler, özellikle gebe olduğunu bile bilmeyen kadının, doktora gitmesini engel­ler.

Ancak çok ani ve dramatik bir kanama zamanında yetişilmediği takdirde, kadının 15-20 daki­ka içinde ölmesine sebep olur.

Tedavisi ve Yapılma­sı gereken

Bu tür kazalar, her şeyden önce sıkı bir jinekolojik kontrolle önlene­bilir. Bütün gebe kadınlar en ufak bir anormal belirtide (kanama, fenalık) doktora görün­mekten çekinmemelidir. Önemli bir kanama başlar veya gebe şok haline girip, bayılırsa, derhal acil yar­dım istemek ve kendisini en yakın hastaneye nakletmek şarttır.