27 Ağustos 2010 Cuma

Ülkemizde Hamilelik Yaşı, Doğum Yaşı, Yalancı Gebelik

Sponsorlu Bağlantılar:



Doğum Yaşı, Hamilelik Yaşı

Bir kadının yumur­talıkları ovum (yumurta) yapıp yumurtlamaya başlamasından itibaren ge­be kalabilir. Türkiye'de bu yaş 13-15 arasında değişir. Her âdet gö­ren kız (ilk âdetin başladığı aylar dışında) gebe kalabilir.

Annelik için son yaş­lar Türkiye'de ortalama 40-42 arasındadır. Bu yaştan sonra kadın düzenli âdet görse bile gebe kalma ola­sılığı çok az olur. Çünkü tıpkı başlangıç yaşları gibi bu devrelerde de yumurt­lama olmadan kadın âdet görebilir.
Doğum için ideal yaşlar 20-30 arasın­dadır.

Bebek Mi Bekliyorum?

İnsanın hayatın­da önemli günler, unutulmayan olaylar vardır. Bu günler ve olaylar, hayatın akışını değiş­tirebilir. Bu konuda verilebilecek birkaç küçük örneği şöylece sıralayabi­liriz: Öğrenimin bitişi, iş hayatına başlamak, evlenmek, çocuk sahibi olmak gi­bi.

«Bir bebek mi bekliyorum?» sorusunun olumlu karşılığı çoğu insanı tah­minlerin ötesinde mutlu edebileceği gibi, bazıları için de bunun tam aksi olabilir. Biz bura­da normal ilişkiler içinde «Bir bebek mi bekliyorum?» sorusunun karşılığını ver­meye çalışacağız.

Yalancı Gebelik Nedir

Bazı kadın­lar gebe olmadıkları halde gebeliğin bütün belirtilerini gösterebilir­ler. Tıp dünyasında, sık sık rastlanan bu olay, ilk günlerde doktorları dahi yanılta­bilir. Yalancı gebeliğin en önemli nedeni, kadının kendisini gebelik konusunda şartlan­dırmasıdır. Hatta bazı kadınlar bunu o kadar ileri götürürler ki, kendisi ve inan­dırdığı yakınları, 280 gün sonra dünyaya gelecek çocuğu hiç kuşkulanmadan bekle­meye başlar, çocuk için gerekli olan hazırlıkları yaparlar. «Pseudocyesis» adı veri­len yalancı gebeliğe geçmiş yıllarda çok daha fazla rastlanmaktaydı. Ancak, günümüz­deki laboratuvar olanaklarının çok gelişmiş olmasıyla gebelik ve bu konudaki yanıl­malar eski yıllara oranla oldukça azalmıştır.

Yalancı gebeliğin tam tersi de söz konusu­dur. Gebe olduğu halde 4 ya da 5 ay süresince doktora başvurma­yan ve gebeliğini ancak karnı büyümeye başladıktan sonra anlayan kadınların sayı­sı da pek az değildir. Özellikle eski devirlerde büyük tıp otoritelerinin bile 4-5 aylık ge­be kadına «rahim uru» tanısı koyup ameliyat ettikleri belgelerle doğru­lanmıştır.

Yukarıda da açık­landığı gibi, günümüzde çok gelişmiş olan laboratuvar olanakları artık doktorun yanılma ola­sılığını ortadan hemen hemen kaldırmıştır.