Bulaşıcı hastalıklar
Organizmanın mikroplar veya virüsler tarafından istilası sonucu ortaya çıkan enfeksiyon hali olup, bir kişiden diğerine bulaşabilir ve salgınlara yol açar.
Bu hastalıklar çocuklarda sık görülmekle birlikte, büyüklere de bulaşabilir. Doğrudan doğruya, bir insandan diğerine geçebilir: Bu tehlikeyi atlatmak için en iyisi tecrittir. Hastalık dolaylı olarak, dirençli bir mikropla, su veya mikrop bulaşmış diğer maddelerle de başkasına geçebilir. Bu durumda dezen-feksiyon, en etkili yöntemdir.
Enfeksiyon birine bulaştıktan sonra, kuluçka dönemi başlar. Hastalığın türüne göre kuluçka dönemi süresi değişiktir. Sonra ortaya çıkar.
Bu aşamada, şu belirtiler görülür: Ateş yükselmesi, başağrıları, ihtilâç hali, nezle, öksürük, boğaz ağrıları, gözlerde akıntı, deride döküntüler (kabarcık, kızarıklık), bezlerde şişme.
Bu belirtiler ortaya çıkar çıkmaz, doktoru hemen haberdar edin. Hastayı yatırın, tecrit edin. Ateşini ölçüp, yazın. Doktor tavsiyesi olmadan da hiçbir ilaç vermeyin.
Bu tür hastalıklar aşıyla önlenebilir; ancak uyanlara rağmen, anne-babalar çok kez rapel aşılarını yaptırmayı ihmal ederler. Aşı tekrarları, ilk aşı kadar önemlidir. Bu aşıların bazıları, bebek dünyaya geldikten sonra yapılmak üzere zorunlu kılınmıştır.
Resmi makamlara bildirilmesi zorunlu hastalıklar
Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de bazı bulaşıcı hastalıkların resmi makamlara duyurulması zorunludur. Bilgi, il sağlık müdürlüğüne veya çocuk okullu ise, devam ettiği okul müdürlüğüne duyurulur. Okul da milli eğitim ve sağlık müdürlüklerini haberdar eder. Doktorlar da bu hastalıkları bildirmekle yükümlüdür.
Okullarda da bulaşıcı hastalıklardan biri görüldüğü zaman, hasta çocuğun devamı süreli olarak kısıtlanır ve diğer öğrenciler arasında da aşı kampanyası başlatılır.
AŞAĞIDAKİ LİSTEDE BAŞLICA BULAŞICI HASTALIKLAR GÖSTERİLMİŞTİR. BUNLARIN YANINDA ÇARPI (X) İŞARETİ OLANLARIN DUYURULMASI, ZORUNLUDUR:
Şarbon (x),
Kolera (x),
Boğmaca(x),
Difteri (x),
Basilli dizanteri,
Sarı humma,
Tifo ve paratifo (x),
Cüzzam (x),
Menenjit