19 Ağustos 2010 Perşembe

Bulaşıcı Hastalıklar Hakkında Bilgi

Sponsorlu Bağlantılar:

Bulaşıcı hast­alıklar

Organizmanın mikr­oplar veya virüsler tarafından istilası sonucu ortaya çıkan enfek­siyon hali olup, bir kişiden diğerine bulaşabilir ve salgınlara yol açar.

Bu hast­alıklar çocuklarda sık görülmekle birlikte, büyük­lere de bulaşabilir. Doğrudan doğruya, bir insandan diğerine geçebilir: Bu tehlikeyi atlatmak için en iyisi tecr­ittir. Hastalık dolaylı olarak, dirençli bir mikropla, su veya mikrop bulaşmış diğer maddelerle de başka­sına geçebilir. Bu durumda dezen-feksiyon, en etkili yöntemdir.

Enfeksiyon birine bulaştıktan sonra, kuluçka dönemi başlar. Hastalığın tür­üne göre kuluçka dönemi süresi değişiktir. Sonra ortaya çıkar.

Bu aşamada, şu belirtiler görülür: Ateş yükse­lmesi, başağrıları, ihtilâç hali, nezle, öksürük, boğaz ağrıları, gözlerde akıntı, deride döküntüler (kabarcık, kızarıklık), bezlerde şişme.

Bu belir­tiler ortaya çıkar çıkmaz, doktoru hem­en haberdar edin. Hastayı yatırın, tecrit edin. Ateşini ölçüp, yazın. Doktor tavsiyesi olmadan da hiçbir ilaç vermeyin.
Bu tür hasta­lıklar aşıyla önlenebilir; ancak uyanlara rağmen, anne-babalar çok kez rapel aşıla­rını yaptırmayı ihmal ederler. Aşı tekrarları, ilk aşı kadar önemlidir. Bu aşıların bazıları, bebek dünyaya geldikten sonra yapılmak üzere zor­unlu kılınmıştır.
Resmi makamlara bildirilmesi zorunlu hastalıklar

Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de bazı bulaşıcı hastalıkl­arın resmi makamlara duyur­ulması zorunludur. Bilgi, il sağlık müdürlüğüne veya çocuk ok­ullu ise, devam ettiği okul müdürlüğüne duyurulur. Okul da milli eğitim ve sağlık müdürlüklerini haberdar eder. Doktorlar da bu has­talıkları bildirmekle yükümlüdür.
Okullarda da bulaşıcı hastalık­lardan biri görüldüğü zaman, hasta çocuğun devamı süreli olarak kısıtlanır ve diğer öğren­ciler arasında da aşı kampanyası başlatılır.


AŞAĞIDAKİ LİST­EDE BAŞLICA BULAŞICI HASTALIKLAR GÖSTERİLMİŞTİR. BUNLARIN YANINDA ÇARPI (X) İŞARETİ OLANLARIN DUYURULMASI, ZORUNLUDUR:

Şarbon (x), 

Kolera (x), 
Boğmaca(x), 
Difteri (x), 
Basilli dizanteri, 
Sarı humma, 
Tifo ve paratifo (x), 
Cüzzam (x), 
Menenjit