25 Ağustos 2010 Çarşamba

Tiroid Bezinin Fazla Çalışması, Hipertiroidi, Hipertiroidizm

Sponsorlu Bağlantılar:



Tiroid Bezinin Çok Aşırı Çalış­ması, Hipertiroidizm Nedir

Tiroit bezinin aşırı çalışmasına yani aşırı tiroit hormonu üretme­sine tıp dilinde hipertiroidi adı verilir. "Hiper" Latince "fazla" veya "yüksek" manasına gelir. Hipertiroidi hastalığı­na tıp dilinde "tirotoksikoz"' adı da verilir. Tiroit bezinin aşırı çalışmasına halk arasında "zehirli guatr" veya "iç guatr" isimle­ri de verilmektedir. Bu isimlendirmeler maalesef yanlıştır; ne zehirlenme söz konusudur ne de bir iç guatr vardır. Elle­riniz titriyor, ağzınız kuruyor ve çok yemek yemenize rağmen kilo veriyorsanız ya da çabuk sinirleniyor ve çev­renize bağırıp çağırıyorsanız tiroit beziniz fazla çalışıyor olabilir.

Tiroit bezinde aşırı çalışmaya ne­den olan hastalıklar şunlardır:

1. Graves hastalığı: TSH reseptör antikorlarının kanda artması ne­deniyle oluşan tiroit bezi aşırı çalışmasıdır. Bazı hastalarda gözde büyüme olur. Hipertiroidinin en sık nedeni­dir. Hipertiroidisi olan hastaların %60-90'nım Graves hastalığı oluşturur. Bağışıklık sistemindeki bir bozukluk­tan kaynaklanır.

2.  Sıcak nodüllerin fazla hormon salgılaması: Sıcak nodüllerin aşırı tiroit hormo­nu yapıp salgılaması durumunda tiroit hormonları kanda artar ve hipertiroidi hastalığı oluş­turur.

3.  Tiroit bezinin iltihabi hastalıkları: Tiroit bezinde iltihabi hastalıklar olduğunda bezde depo edilmiş hal­de bulunan tiroit hormonları kana döküldüğünden hormonlar yükselir ve hipertiroidi belirtil­eri ortaya çıkar.

4. Tiroit hormon ilaçlarının fazla alınması: Tiroit hormon ilaçlarının gereğinden fazla alınması kan­da tiroit hormonlarını artırır ve hipertiroidi yapar.

5. Bazı ilaçların kulla­nımı: Amiodarone isimli kalp ilacı ve interlökin ilacı kullanan bazı hastalarda tiroit bezi fazla çalışarak hipertiroidi hastalığı oluştu­rabilir.

6. Aşırı şekilde iyot almak: Fazla iyot alınması nodülü olan hastalar­da hipertiroidi yapar.

7. Cıva zehirlenmesi: Civanın fazla alınması hipertiroidizm denilen tiroit bezinin aşırı çalışması­na neden olabilir.