29 Aralık 2010 Çarşamba

Anjin Hastalığı Nedir? Anjin Tedavisi Nasıldır?

Sponsorlu Bağlantılar:

ANJİN: Tonsillaların ve farenksin iltihaplanmasıdır.

Tonsillalar; lenf dokuları olup boğazın her iki yanında yer alırlar.

Görevleri; İmmün sisteme yardımcı olmaktır.Ağız yoluyla gelen mikroorganizmaları kendi üzerlerinde tutarak ve onlara karşı antikor geliştirerek gerçekleştirirler. Bu görev, immün sistem gelişimine kadar(5-6 yaş) sürer.

ETYOLOJİ: Daha çok Beta Hemolitik streptokoklar etkendir. Bazen Epistein-Barr virüsü etkendir.Çocuklarda daha sık görülür. 3 yıl üst üste üç defa Anjin,iki yıl üst üste 5 defa anjin,7 ve daha fazla anjin kronik anjindir.Kronik Anjinde Tonsillalar cerrahi olarak alınmalıdır.

ANJİNDE;

BELİRTİ VE BULGULAR:
Yutmada güçlük ve ağrı, ani ateş, Boğaz ağrısı, dil paslıdır, bulantı kusma, iştahsızlık, ağızda kötü koku vardır.Kol ve bacaklarda ağrı, öksürük, ses kısıklığı, burun akıntısı. Bademcikler üzerinde apse, iltihaplı akıntı ve küçük kanama odakları görülür,çene altı lenf bezlerinde ağrı

TANI: Boğaz kültürü

KOMPLİKASYONLAR:
Orta kulak iltihabı, nefrit, kalp ve eklem romatizması,kronik anjin.

TEDAVİ:Bulaşmaya engel olmak . Antibiyotik ve penisilin, ilave olarak kortizon kullanılabilir. Apselerin boşaltılması gerekir.Antiseptikli gargara ve spreyler kullanılır.Ilık ve bol sıvı içecekler, yumuşak ve sıvı gıdalar alınır.

Konuyla ilgili aramalar: anjin nedir , anjin nasıl tedavi edilir , anjin tedavisi , anjin tanısı nasıl konulur