1 Aralık 2010 Çarşamba

Böbrek Yetmezliği Nedir? Böbrek Yetmezliği Tedavileri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:


Bir Böbrek Problemi Nasıl Anlaşılır?

İdrar yolları probleminin erken belirtileri dokularda şişmeye yol açan sıvı tutulumu, idrar sıklığı ve görünümündeki değişiklik, idrar yaparken yanma hissi, yüksek tansiyon, baş ağrısı ve yorgunluktur. Ağrı birşeylerin yolunda gitmediğinin belirgin habercisidir fakat bazı ciddi durumlarda (nefritlerde, hipertansiyonda) ağrısız olabilir.

Bu belirtilerin bir kısmı diğer hastalıklarda da sık bulunur. Basit bir idrar tahlili ve kan testleri bir böbrek uzmanı tarafından incelenerek böbrek problemi olup olmadığını kolayca anlaşılır. Böbreklerin ek kapasitesi fazladır. Hatta bazı kişiler bir böbrekle doğarlar ve kötü hiçbir etki  görülmeyebilir. Kişiler böbrek fonksiyonlarının  %30 uyla oldukça iyi idare edebilirler ancak total böbek yetmezliği tedavi edilmezse öldürücüdür.



Böbrek Yetmezliği Nedir? Böbrek Yetmezliği Tedavisi


Böbrek yetmezliği akut ve kronik olabilir. Temel fark yetmezliğin olma hızı, ne kadar sürdüğü ve yetmezliğin kendisidir.


Akut böbrek yetmezliği saatler veya günler içinde çok hızlı ortaya çıkar. Genellikle geri dönüşümlüdür ve dializ yanlızca böbreklerin çalışmadığı zamanlarda gereklidir. Akut böbrek yetmezliği örneğin şok veya bir kazada yaralanma sonrasında, bazı  zehirlenme türlerinde ve böbreğe giden damarların tıkanması veya yaralanması sonucunda oluşabilir.


Kronik böbrek yetmezliği (son dönem böbrek hastalığı) böbrekleri yavaşça bozan ilerleyici bir hastalıktır. Bu durum yıllar boyu sürebilir ve hastalık çok ilerleyene kadar belirtiler görülmeyebilir.


Kronik Böbrek Yetmezliğinin Bazı Nedenleri:


* İltihap ve böbreğin filtre harabiyeti (glomerulonefrit)
* Böbreğin bazı bölümlerinin enfeksiyonu (pyelonefrit)
* Böbreklere giden damarların hasarlanması sonucu azalmış kan akımı
* Diabet
* Hipertansiyon
* Normal böbrek dokusunun yerini kistlerin alması


Son Dönem Böbrek Yetmezliğinde Tedavi Seçenekleri:
* Periton Diyalizi
* SAPD ( Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi)
* APD (Aletli Periton Diyalizi)
* Hemodiyaliz
* Transplantasyon


Konuyla ilgili aramalar: böbrek yetmezliği tedavisi , böbrek yetmezliği türleri , kronik böbrek yetmezliği , akut böbrek yetmezliği belirtileri, böbrek yetmezliği tedavi seçenekleri , böbrek hastalıkları , sebepleri , nedenleri


hastaneciyiz.blogspot.com