26 Aralık 2010 Pazar

Mantar Zehirlenmesine Karşi Dikkat!

Sponsorlu Bağlantılar:

Mantarların yenilebilen ve zehirli olan yen­meyen türleri vardır. Mantar zehirlenmeleri, genellikle ilkbahar ve son­bahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimler­de görülür. Yenebilen mantarlarla zehirli mantarların kesin ayırıcı özellik­leri yoktur. Ölümle sonuçlanan bitkisel kay­naklı zehirlenmelerin % 50'si yabani mantarlardan kaynaklanmakta­dır. Doğada yenilebilen mantarlar ve zehirli mantarlar birlikte y­etişirler.

Mantar zehirlenmesine; mantar türlerinin bazı­larının çiğ veya pişmiş meyve gövdeleri­nin tüketilmesi sebep olmaktadır. İnsanda zehirlenmeye ne­den olan pek çok mantarın pişirme ile zehirli etki­leri azalmamakta ve yok olmamaktadır. Mantar zehirlenmele­ri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için doğada kendili­ğinden yetişen yabani mantarlardan tümüyle uzak durul­ması gerekmektedir. Zehirlenmeyi önlemenin tek yolu bu mantarların yenilme­mesidir.

Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak mey­dana gelen mantar zehirlenmelerinde; dolaşım sistemi hastalıkları, çarpıntı,­ şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal,­ yüksek ateş,­ solunum ve dolaşım yetersizliği belirtileri görülebileceğinden he­men en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmekte­dir. Mümkünse hastanın yediği mantar ör­neği de beraberinde götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinde Sağlık kuruluşlarına müda­hale için başvuruda bulunulmayan ya da geç başvuran vakalar­da ölümle sonuçlanabilecek hayati tehlike oluştuğu unutulma­malıdır.

Mantar satın alırken dikkat etmemiz gerekenler:
Seralarda özel olarak yetişti­rilen, marketlerde ambalaj içinde satı­lan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nere­de üretildiği belli olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının üretim izni, ta­rih sayısı, imal ve son­ kullanma tarihlerinin olduğu mantarlar tercih edilmeli­dir.

Ayrıca, 24 saat hiz­met veren Ulusal Zehir Danışma Mer­kezi (UZEM)' nin 114 numaralı telefonu arana­rak zehirlenmelerle ilgili bilgi alınabilmekte olup, zehirlenmelerin ve bu­na bağlı ölümlerin meydana gelmemesi için mantar konu­sunda bu hususlara dikkat etmemiz gerekir.

Konuyla ilgili aramalar: Mantar zehirlenmesi , zehirli mantarlar , mantar zehirlenmesi belirtileri , mantar zehirlenmesinin belirtileri , zehırlenmesı