FARENJİT: Farenks, burun ve ağız boşluğunun arka kısmında yer alır. Farenks mukozasının iltihabı hastalığıdır. Akut ve Kronik olarak seyreder.
AKUT FARENJİT
Viral ve Bakteriyel kaynaklı olabilir. Bazı kimyasal irritan maddelerde etken olabilir.
Belirtiler:
Ateş yükselmesi, Boğazda ağrı, kuruluk ,Yanma, kaşınma,
Bulantı gıcık öksürük, Burun akıntısı ve tıkanıklığı, ses kısıklığı(Larenkse yayılmış enf)
TANI: Boğazın göz muayenesi ile farenkste kızarıklık ve ödem. Boğaz kültürü
Tedavi ve bakım: Enfeksiyon VİRAL ise; semptomatk tedavi uygulanır.ağrı kesici, ateş düşürücü, ağız gargarası, öksürük için antitüssifler. Bol sıvı gıdalar. Enfeksiyon BAKTERİYEL ise;Boğaz kültürü yapılır etkene göre Antibiyotikler başlanır.Boğaz ağrısı için, yumuşak ve sulu gıdalar önerilir, çok sıcak, çok soğuk içecekler verilmez.
UYARI: Hastalar Tedavi edilmezse nefrit, ateşli romatizmal hastalıklar ve endokardit yönünden uyarılır.
KRONİK FARENJİT:
ETYOLOJİ: Üst solunum yollarını tahriş eden gazlar ve tozların bulunduğu ortamda çalışmak. Yüksek sesle konuşmak,kronik öksürük,alkol ve sigara kullanma, beta enfeksiyonu, kronik sünizit farenjitin kronikleşmesine neden olur.
BELİRTİ ve BULGULAR: Boğaz ağrısı, boğazda irritasyon ve dolgunluk, Yutma güçlüğü,öksürük, yorgunluk, kırıklık, ateş.
TANI: Tekrarlayan uzun süren farenjit semptomları
TEDAVİ ve BAKIM: Destekleyici tedavi uygulanır.Korunma çok önemlidir. Beta hemolitik streptokoklarla enfekte olan hastalarla yakın temas edilmemeli. Kontamine eşyalar kullanılmamalı, mendiller tek kullanımlık olmalıdır. Yatak istirahatı,odası havalandırılmalı, Tuzlu su ile ağız gargara yapılmalıdır. Boğaz antiseptikleri verilir.Tozlu yerlerde bulunulmamalı, ısı değişikliklerinden korunmalıdır.
Konuyla ilgili aramalar: farenjit nedir , farenjit nasıl tedavi edilir , farenjit tedavisi , akut farenjit nedir , kronik farenjit nedir , farenjit tanısı nasıl konulur