DİŞ HASTALIKLARI
Diş çürümesinin ve diş hastalıklarının en büyük etkenleri ağızda bulunan yemek artıklarının, tükürüğün hep birlikte diş üzerinde oluşturduğu tabakadır. Fazla çiğnemeye gerek bırakmayan yumuşak ve karbonhidratlı yiyecekler diş aralarında kalıp bakterilerin çoğalmasına yol açarlar. Bakteriler şekerli artıkları diş minesine zararlı asitli maddelere çevirir ve minenin kalsiyumunu eritir. Minedeki bu kalsiyum eksikliği önce dişte beyaz bir benek olarak görülür. Dentin kanalları aracılığıyla mikroplar pulpaya girip pulpa iltihabına sebep olurlar. Pulpada basıncın artması ağrıya neden olur. Kan akımı durup da pulpa beslenmezse diş de ölmüş olur. Dişin rengi koyulaşır ve daha kolay kırılabilir bir duruma gelir. Her gebeliğin anneye bir dişe malolduğu söylentisinde hakikat payı vardır. Gebelikte kalsiyum eksikliği dişlerin kolay çürümesine neden olabilmektedir. Dişteki iltihabın diş köküne ve çevresine yayılması zonklayıcı ağrılara neden olur. Çene kemiğine doğru ilerleyen iltihap kemik zarı altında apse (subperiyostal abse) oluşturabilir. Çevre dokulara yayılan iltihap yanağı şişirir ve bazen bir yol bularak dışarıya açılabilir, yani fistül meydana gelir.
Dişetlerinin iltihabına gingivitis, apsesine piyore denir. Bu durumda dişeti kırmızı ve şiştir, kolayca kanar, ağrı pek duyulmaz. Dişeti iltihabı derine doğru ilerledikçe periyodontitis meydana gelir. Zamanla aşınan ve zayıflayan dişetleri, dişlerin de sallanıp dökülmesine neden olabilir.
Dişlerdeki şekil bozuklukları genellikle çocuklukta edinilen kötü alışkanlıkların; örneğin uzun süre parmak emmenin sonucudur. Ayrıca süt dişlerinin zamanında dökülmemesi de kalıcı dişlerin yanlış ve çarpık çıkmasına neden olabilir.
Konuyla ilgili aramalar: diş çürümesi, diş çürümesinin nedenleri , diş çürükleri , dişler neden çürür , diş hastalıkları