13 Aralık 2010 Pazartesi

Diş Çürümesi, Diş Hastalıkları

Sponsorlu Bağlantılar:

DİŞ HASTALIKLARI

dis curumesi, diş çürükleri, diş çürümesi, dişlerde çürükler, diş hastalıkları, diş rahatızlıkları

Diş çürümesinin ve diş hastalıklarının en bü­yük etkenleri ağızda bulunan yemek artıklarının, tükürüğün hep bir­likte diş üzerinde oluşturduğu tabakadır. Faz­la çiğnemeye gerek bırak­mayan yumuşak ve karbonhidratlı yiyecekler diş aralarında ka­lıp bakterilerin çoğalmasına yol açar­lar. Bakteriler şekerli artıkları diş minesine zarar­lı asitli maddelere çevi­rir ve minenin kalsiyumunu eritir. Minedeki bu kalsiyum eksikliği önce dişte be­yaz bir benek olarak görülür. Dentin kanal­ları aracılığıyla mikroplar pulpaya girip pulpa iltihabı­na sebep olurlar. Pulpada basıncın art­ması ağrıya neden olur. Kan akı­mı durup da pulpa beslenmezse diş de ölmüş o­lur. Dişin rengi koyulaşır ve daha kolay kırılabi­lir bir duruma gelir. Her gebeliğin anneye bir dişe malolduğu söylentisinde hakikat payı vardır. Gebelikte kalsiyum eksik­liği dişlerin kolay çürümesine neden olabilmekte­dir. Dişteki iltihabın diş köküne ve çevresi­ne yayılması zonklayıcı ağrılara ne­den olur. Çene kemiğine doğru ilerle­yen iltihap kemik zarı altında apse (subperiyostal abse) oluş­turabilir. Çevre dokulara yayılan ilti­hap yanağı şişirir ve bazen bir yol bu­larak dışarıya açılabilir, yani fistül meydana gelir.
Dişetlerinin iltihabına gingivitis, apsesine piyore denir. Bu durum­da dişeti kırmızı ve şiştir, kolayca kanar, ağrı pek duyulmaz. Dişeti iltihabı derine doğru iler­ledikçe periyodontitis meydana ge­lir. Zamanla aşı­nan ve zayıflayan dişetleri, dişlerin de sallanıp dökülmesine neden olabi­lir.
Dişlerdeki şekil bozuklukları genellikle çocuklukta edini­len kötü alışkanlıkların; örneğin uzun süre parmak emmenin sonu­cudur. Ayrıca süt dişlerinin zamanın­da dökülmemesi de kalıcı dişlerin yanlış ve çar­pık çıkmasına neden olabi­lir.

Konuyla ilgili aramalar: diş çürümesi, diş çürümesinin nedenleri , diş çürükleri , dişler neden çürür , diş hastalıkları