31 Aralık 2010 Cuma
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir? Bel Ağrısı Nedenleri ve Korunma Yöntemleri
Sponsorlu Bağlantılar:
Bel ağrısını önlemek için almamız gereken bir takım önlemler:
Bel ağrısını engellemek için öncelikle vücudumuzun anatomisine uygun, doğru bir şekilde yük kaldırma ve eğilmeyi bilmeliyiz. Bu sebeple aşağıdaki önerileri dikkate alınız:
BEL AĞRISINA KARŞI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
Ağır nesneleri kaldırırken sırtınızı dik ve yükü vücudunuza yakın tutunuz.
Yükü kaldırırken belinizi/sırtınızı öne, sağa veya sola bükmeyiniz.
Yük ile ayağa kalktığınızda öne doğru eğilmeyiniz.
Yerden herhangi hafif bir eşyayı bile mutlaka dizlerinizden çömelerek ve bacaklarınızdan güç alarak kaldırınız.
Nesneleri kaldırırken ve indirirken karın kaslarınızı sıkılaştırınız (kasınız).
Ağır yük taşırken geniş destek yüzeyi sağlamak için bacaklarınızı birbirinden ayırınız.
Şayet yük ağır veya hantal ise birinin yardımı olmadan kaldırmayınız.
Ayakta uzun süre durmaktan kaçınınız. Eğer işiniz için ayakta durmak zorundaysanız bir ayağınızın altına küçük bir basamak koymalısınız. Sıklıkla ayak değiştiriniz.
Yüksek topuklu ayakkabı giymeyiniz. Yürürken yastıkçıklı tabanlık kullanınız.
Oturarak çalışıyorsanız -bilgisayar kullanırken vb.- kullanılan sandalyenin yüksek, sert ve ayarlanabilir bir arkalığı olmasına özen gösteriniz. Sandalyenin arkalığı, beli ve sırtı desteklemelidir. Dik pozisyonda oturmalı, sırt arkaya tam olarak yaslanmalıdır. Ayrıca sandalye etrafında dönebilmeli ve kol desteği olmalıdır.
Otururken ayaklarınızın altına küçük bir basamak yerleştirerek dizlerinizin kalçalardan yüksekte olmasına dikkat ediniz.
Otururken veya araba sürerken küçük bir yastık veya yuvarlanmış havlu ile belinizi destekleyiniz.
Araba kullanırken pedallara kolaylıkla ulaşabileceğiniz şekilde koltuğunuzun yüksekliğini ayarlamalısınız. Eğilmeyi engellemek amacıyla koltuğunuzu olabildiğince öne doğru getiriniz ve direksiyona yakın oturunuz. Eller direksiyon üzerinde 2’ye 10 kala pozisyonda ve dirsekler hafif bükülü durumda tutulmalıdır. Koltuğun açısı beli destekleyecek şekilde olmalıdır. Uzun süreli araç kullanırken, 2 saatte bir mola vermeli, kısa bir yürüyüş ve germe egzersizleri yapmalısınız. Sürüşten hemen sonra ağır nesneler kaldırmayınız.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, orta sertlikte zeminde uyumanın sert zeminde uyumaktan daha iyi olduğunu göstermektedir.
Kilonuza dikkat ediniz. Şişmansanız kilo veriniz.
Sigarayı bırakınız.
Gevşeyin.. yoga ya da masaj gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Bel ağrısı için tedavi seçenekleri nelerdir?
Omurganın bazı özel hastalıkları cerrahi girişim gerektirmesine rağmen birçok bel ağrısı kısa süreli istirahat, çeşitli ilaçlar, egzersizler, fizik tedavi uygulamaları ve koruyucu önlemlerle tedavi edilebilir. Bel ağrınızın size uygun tedavisi için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hekiminin önerilerine uyunuz. Bel ağrınızın nedeni konusunda bilgi edininiz. Doktorunuz sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.
Akut(Ani Başlayan) Bel ağrısında yapmam ve yapmamam gereken şeyler nelerdir?
Ağrılı bölgeye buz uygulaması yapabilirsiniz. Bu işlemi günde 2-3 kez uygulayabilirsiniz.
Oturmakla ağrılarınız artıyorsa oturmayınız. Eğer oturmak zorundaysanız 30 dakikayı aşmayacak şekilde kısa süreli oturmaya özen gösteriniz.
Eğer bel korseniz varsa (hekim tarafından önerilmişse) korseyi ayağa kalkınca hareket halinde ve hatta önerilmişse uyurken kullanmalısınız.
Üst ve alt vücut parçasının ağırlıkla çalıştırılması ya da aerobik hareketlerden oluşan egzersizler akut dönemde önerilmemektedir. Bu dönemde yapılan aktif hareketlerin doğal iyileşmeyi geciktirdiği, şikayetlerin süresinin uzamasına neden olduğu bildirilmektedir.
Hiçbir şeklide ağırlık kaldırmayınız.
Kanepe, sedir gibi yumuşak zeminde yatmayınız. Kullandığınız yatak ne omurgayı zorlayacak kadar sert, ne de içe çökecek kadar yumuşak olmalıdır.
Kabız olmamaya dikkat ediniz. Bunun için hafif ve yumuşak yiyecekler yiyiniz.
Tuvalette aşırı derecede ıkınmayınız, bu ağrınızı şiddetlendirebilir.
Öksürürken, hapşırırken karın içi basıncınızı fazla artırmamaya özen gösteriniz.
Ağrınız geçene kadar cinsel ilişkiden kaçınınız.
Kaynak:yahyakaptan.kocaeli.edu.tr
Konuyla ilgili aramalar: bel ağrısı tedavisi , bel ağrısına ne iyi gelir , bel ağrısı nedenleri , bel ağrısı nasıl geçer , neden olur , sebepleri , sırt ağrısı , sırt ağrısının nedenleri , belim ağrıyor , belim ağrıyor ne yapmalıyım , acıyor , belim tutuldu