28 Haziran 2015 Pazar

Balık Yağının Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

Balık Yağının Faydaları

Beslenmemiz için gereken  unsurlar­dan bir tanesi ­ olan yağların 1 gramı­nın 9 kalori enerji sağladığını ve vücut tarafı ile üretilemeyen  esansiyel yağ asidi grubunun bedene alındığı za­man daha uzun zincirli yağ asitlerine çevrildiğini biliyor muydunuz?

Daha uzun zincirli yağ asitleri­nin prostaglandin gibi hormonların işareti olan eikosanoidlerin yapı taşlarını meydana getirdiğini ve hormon benzeri bu maddelerin, hücre zarı meydana gelmesinde tesirli ve kan pıhtılaşması, yaraların iyi olma­sı ve inflamasyon­da görev aldığını belirten  Hisar Intercontinental Hospital'da Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Elif Karacanoğlu; "Beynin kuru ağırlığı­nın yaklaşık %15 ila 30’unu oluşturmakta olan yağ asitleri nöral büyüme atağı­nın gerçekleştiği gebeliğin son trimesterin­den  (7­.,8­.,9­. aylar) 2 yaşa gelene ka­dar beyin ve retina hücrelerinde yüksek miktar­da birikmeye başlamaktadır­­.  Yaşamın erken  süreci boyunca meydana gelen  bu birikim beyin ve retinanın normal fonksiyonları ve gelişimi yönün­den  mü­him rolü vardır ve çocuğun ileride ki yaşamındaki nöral ve görsel işlevleri­ni etkileyebilir­­. Normal nörolojik gelişim yönün­den  ilk altı ay süresince bebeklerin tek yiyecek kaynağı olarak anne sütü tüketmeleri, anne sütü almayan bebeklerin ise anne sütünün içeriğine yakın (%0­.2 ila 0­.5 oranın­da DHA içeren) düzeyler­de DHA ile zenginleştirilmiş mama tüketmeleri önerilmektedir­­.
balık yağının faydaları

Neden  günlük olarak yağ tüketmeliyiz

* Gıdalara lezzet verirler­.
* Önemli organların etrafını sararak onları sarsıntı gibi hal­ler karşı korurlar,
* Proteinlerle birleşip lipoproteinleri oluşturarak hücrenin yapı maddeleri­ni meydana getirirler­.
* Yağlar da karbonhidratlar gibi vücudun ısı ve enerji kaynağıdır­­.
* Yağlar enerji olarak depo edilebilmektedir­­.
* Damar, sinir ve organların korunmasın­da destektir­­.
* Retina ve beyin gelişimi gerekir­­.
* Normal doku çalışma­sı için önemlidir­­.
* Besinler ile alınan yağlar, yağda eriyen  vitaminlerin ( A, D, E, K ) emilmeleri­ni ve taşınmalarını sağlarlar­.
* Isı değişimlerine karşı yalıtım görevi yapmakta­dır­­.
* Midenin boşalma zamanını geciktirerek, tokluk duygusu vermekte­dir­­.
* Deri yapısı­nın devamlılığı için gereken  temel yağ asitleri­ni sağlar­.

Yağların fazlalığı ise kalp ve damar sistemi üzerine menfi etkilere neden  olmakta­dır­­.  Yağın vücut­ta fazlalığı durumunda;

* İskelet üzerine fazla yük binme­si ve şişmanlık durumları ortaya çıkmakta­dır­­.
* Birçok organ çevresinde birikerek hastalıklara yol açar­.
* Kalp ve damar sistemi üzerine menfi etki yapmakta­dır­­.

Niçin  bilhassa balık yağı tüketmeliyiz

* Balık yağı genel olarak balıketi veya balık karaciğerlerin­den  el­de edilmektedir­­.
* Balık yağları beyin için epey gerekli olup; belleği güçlendirmek, enerjiyi ve konsantrasyonu artırmak, Alzheimer hastalığını, yaşlılığa bağlı depresyon gibi problemleri azaltmak amaç­lı balık tüketilmelidir­­.
* Balık yağı tümör gelişimi­ni ağırlaştırır­.
* Balık yağları ayrıca çocuk gelişme­si amaç­lı lazım olan yağ asitleri­ni uygun oran ve yeteri miktar­da içerdiğin­den  çocukları diyetinde yer alma­sı mü­him bir ihtiya­cı karşılar­.
* Uskumru, tuna, somon, ringa, sardalye gibi soğuk su (dip) balıkları yağlı olup, Omega 3’ten  zengindir­­. Bununla birlik­te hamsi ve palamut gibi ülkemizde çıkan balıklar da Omega 3’den  zengindir­­.
* Haftada iki* üç gün yağlı balıklar­dan yiyerek Omega 3 ihtiyacınızı karşılaya­bilirsiniz­.
* Omega* 3’ten  zengin besinler ile beslenenler­de takviyeye gerek olmaya­bilir­­.
* Yaygın kanı­nın tam tersi balık yağı şişmanlatmaz­. Omega* 3 yağ asitleri şekerlerden  yağ yapan yağ asit sentez enzimi­ni inhibe edip yağ depo edilmesi­ni azaltmaktadır­­.  Bun­dan dolayı kilo kaybını kolay hale getirir­­.
* Ekmek, süt ürünleri, soslar ve margarin gibi besin­lerin yer aldığı bu ürün grupları, Omega* 3 ve Omega* 6 yağ asitleriyle zenginleştirilmiş türlü besinler çoklu doymamış yağ asidi alımını artırmak amacıyla mü­him alternatifler sunar­.

Balık yağı tüketirken  nelere dikkat etmek gerekir

* Yağların opak şişeler­de saklanma­sı ve ısı ve güneşe maruz bırakılmamaları gerekir­­. Fazla miktar da çoklu doymamış yağ asidi tüketilme­si serbest radikalleri fazlalaştırır­­. Bun­dan dolayı balık yağı alanların beraberinde mutlak suretle E vitami­ni gibi bir antioksidan alma­sı gerekebilmekte­dir­­.
* Bilhassa bir­takım balıkların (ton, köpekbalığı gibi büyük balılar) metil cıva ve başka çevresel kontaminantları içerebildikleri bilindiği için; bu türlerden  el­de edilen  balık yağlarını sık tüketmek önerilmemektedir­­.

Balık yağının hangi hastalıklar­da kullanılışı uygundur
* Alerjiler
* Alzheimer
* Anjinapektoris
* Damar sertliği
* Kanser
* Hipertansiyon
* Hiperaktivite
* Multipl Skleroz
* Enfeksiyon
* Kistikfibroz
* Öğrenme bozuklukları
* Lösemi
* Lupus
* Artrit
* Demans
* İmmün yetersizlikler
* Kalp hastalığı
* Görme bozuklukları
* Egzama
* Obezite
* Kronik bitkinlik sendromu
* Sedef hastalığı
* Reye Sendromu
* Diyabet
* Malnütrisyon
* Menopoz