Sahur Yapmadan Oruç Tutmak Zararlı Mı?
Dengeli ve yeterli beslenme yaşamın her süreci boyunca olduğu şekilde Ramazan ayında da büyük ehemmiyet taşıyor. Ramazan’da sağlığın ve ideal kilonun korunması için en kritik öğün olan sahurun atlanmaması gerekmektedir.
Memorial Ataşehir Hastanesi'nde Beslenme ve Diyet Uzmanı olarak görev yapan Uz. Dyt. Sevil Ürer, beslenmenin önemi ile ilgili bilgi verdi.
Gece yemek yiyerek yatmayın
Ramazan ayında sahur vaktinin geçmiş yıllardaki gibi sabaha karşı değil de gecenin henüz ilk saatlerinde olması uyku sorunlarına neden olduğundan pek çok insan gece yedikten sonra yatmayı veya tek öğün beslenmeyi tercih etmektedir. Lakin sahurun yapılmaması metabolizmayı zayıflatır ve diğer taraftan oruç tutarken kısa bir zamanda acıkmamıza da sebep olur. Sahur yapılmakta iken tüketilen besinlere de dikkat etmemiz gerekir. Çok baharatlı veya tuzlu yiyecekler yersek gün içerisinde daha çok su ihtiyacımız olacağı için bu tür yiyecekler normalden daha fazla susamaya yol açar. Sahurda süt, peynir çeşitleri, yumurta gibi uzun süren tokluk sağlayacak protein muhteviyatı yüksek besinler ve bol söğüş ya da 1 su bardağı yarım yağlı süt ya da yoğurt meyve ile tam tahıllı gevrekler tercih edilebilmektedir.
Metabolizmanızı hızlandırın
Ramazan ayında uyku ve beslenme düzeninde ortaya çıkan farklılıklar metabolizmanın çalışma hızının değişmesine sebep olmaktadır. Bu süreçte sıcaklık ve neme bağlı bir şekilde vücut ısısı artmakta, vücut oluşan bu yeni duruma adapte olmaya çalışmaktadır. Sıcaklığın etkisiyle ve terlemeyle beraber artan sıvı kayıpları ise telafi etmek gerekir. İftar ve sahur arasında en az 2 ila 2,5 litre su içilmeli, ayran, taze sıkılmış sebze ve meyve suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalıdır. Sıvı tüketimini artırmak amacı ile iftarda ilk yemek olarak çorba tercih edilebilmektedir.
Kontrollü beslenme programını uygulayın
Ramazandan sonra tansiyon, kalp hastalıkları gibi sorunlar yaşamamak ve hızla kilo almamak amacıyla kontrollü bir beslenme programının uygulanması gerekir. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel hareketliliklerine bağlı olarak günlük almaları lazım olan enerji, karbonhidrat, protein, yağ, mineral ve vitamin oranları değişmemektedir. Sağlığın ve ideal kilonun korunması için bu süreçte de sağlıklı ve türlü yiyecek seçenekleri ile kafi ve dengeli beslenme planının uygulanması gerekir.
Ağır iftar yemekleri kalbi yorar
Ramazan'ın yemek kültürü yönünden en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2 ila 3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğu için kısa bir zamanda çok miktarda yiyecek tüketme isteği doğar. Fakat uzun bir açlıkdan sonra ağır yemekler tüketmek kalbin yükünü fazlalaştırır ve ani kalp krizleri, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi olumsuzluklara sebep olabilir.
Çorbadan sonra 5 dakika mola fazla kalori almanızı engeller
Su ve istenirse hurmayla oruç açıldıktan sonra peynir çeşitleri, domates, salatalık gibi tuzlu ve aşırı yağlı olmayan kahvaltılıklar, çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam etmek gerekir. Ana yemeğe geçme den evvel 5 ila 10 dakika kadar bir mola vermek hem mideyi rahatlatacak hem de daha az yemeği sağlayacaktır. Verilen aradan sonra ana yemekte etli* etsiz sebze ya da ızgara et yemeği, 1 ila 2 dilim tam buğday ekmeğiyle ya da azıcık bir miktar pilav/makarna/bulgur pilav ile tercih edilebilmektedir. Yanına yoğurt, ayran veya cacık tüketilebilir. İftarda yemeği yavaş yemek ve lokmaları iyi çiğnemek sindirim yönünden çok önemlidir.
İftarda kızartma keyfi, fazla kilo olarak bize geri döner
İftarda yağlı kızartmalar, tereyağı ile hazırlanmış ağır tencere yemekleri, hamurla yapılmakta olan ağır tatlılar, fazlaca miktarda tüketilen makarna ve pilav gibi yemekler vücutta yağlanmayı artırmaktadır. Yağlanma ve kilo alımı ağırlık hissini artıracağından kişi kendisini zinde değil yorgun ve bitkin hisseder. Yemekdan sonra tatlı tüketimine de dikkat etmek gerekir. Yemekten 1 ila 2 saat sonra meyve ya da tatlı tüketilebilir. Şerbetli hamur tatlıları yerine bilhassa mevsim meyvelerinden yapılmakta olan tatlılar, sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) veya hafif dondurmalar tercih etmek gerekir.
İlgili aramalar: sahur yapmadan oruç tutmak zararlı mı, sahura kalkmadan oruç tutmak vücuda zarar verir mi, sahursuz oruç tutmanın sakıncası var mı