SİFİLİZ
Sifiliz'in etkeni olan bakteri türü (Treponema Pallidum) bedene ilk girdiği zaman kendisini şankr olarak isimlendirilen düzgün kenarlı ağrısız bir cinsel ülser biçiminde göstermektedir. Bu dönem hastalığın tedavisi maksadıyla en doğru dönemdir. Tedavi edilmezse bu ülser 6* 8 haftada kendi kendine kaybolur fakat hastalık ilerlemeye devam eder ve bariz bir müddet sonra kendisini türlü cilt döküntüleri, iç organ bozukluklarıyla gösterebilir. Bu süreçte de tedavi edilmezse bu belirtiler 4* 12 hafta gibi bir zamanda kaybolur ve hastalık "iyileşmiş" izlenimi vermektedir. Lakin belirtisiz geçen yaklaşık bir on yılın ardından hastalık kendisini ciddi kalp* damar hastalıkları, nörolojik hasarlar ve başka iç organ tutulmalarıyla göstermektedir.
Hastalığın her süreçte tedavisi olanaklı olmakla birlikte, ne kadar erken tedavi edilirse organlarda kalıcı bozukluk bırakma rizikosu o kadar düşer.
Kadınlar yönünden sifilizin başka mühim bir yönü erken gebelik süreci boyunca hastalığa yakalanıldığında enfeksiyonun plasenta yolu ile bebeğe bulaşma ve doğacak bebekte çok ciddi anomalilere yol açabilme riskidir.
İlgili aramalar: sifiliz nedir, frengi nedir