9 Haziran 2015 Salı

Sifiliz (Frengi) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

SİFİLİZ

Sifiliz'in etkeni olan bakteri türü (Treponema Pallidum) bedene ilk girdiği zaman kendisi­ni şankr olarak isimlendiri­len  düzgün kenarlı ağrısız bir cinsel ülser biçimin­de göstermekte­dir­­. Bu dönem hastalığın tedavisi maksadıyla en  doğ­ru dönemdir­­. Tedavi edilmezse bu ülser 6* 8 haftada kendi kendi­ne kaybolur fakat hastalık ilerlemeye devam eder ve ba­riz bir müddet sonra kendisi­ni türlü cilt döküntüleri, iç organ bozukluklarıyla gösterebilir­­. Bu süreçte de tedavi edilmezse bu belirtiler 4* 12 hafta gibi bir zaman­da kaybolur ve hastalık "iyileşmiş" izlenimi vermekte­dir­­. Lakin belirtisiz geçen  yaklaşık bir on yılın ardın­dan hastalık kendisi­ni ciddi kalp* damar hastalıkları, nörolojik hasarlar ve başka iç organ tutulmalarıyla göstermekte­dir­­.

Hastalığın her süreçte tedavisi olanaklı olmakla bir­likte, ne kadar erken  tedavi edilirse organlar­da kalıcı bozukluk bırakma rizikosu o kadar düşer­.

Kadınlar yönün­den  sifili­zin başka mü­him bir yönü erken  gebelik süreci boyunca hastalığa yakalanıldığın­da enfeksiyonun plasenta yolu i­le bebeğe bulaşma ve doğacak bebekte çok ciddi anomalilere yol açabilme riskidir­­.

İlgili aramalar: sifiliz nedir, frengi nedir