KORDOSENTEZ NEDİR?
Kordosentez, ultrason denetimi altında özel bir iğne ile karın duvarından girilip göbek kordonundan bebeğe ait kanın alınmasıdır. Alınan 1 ila 4 ml. kandan bebeğin karyotiplemesinin yanında tam kan tahlili ve kan gazlarının ölçümü de yapılmaktadır.
KORDOSENTEZ NİÇİN UYGULANIR?
Kordosentez genel olarak gebeliğin 18. haftasından sonra uygulanmakta olan bir tanı metodudur. Daha çok olarak, ailenin geç başvurması, daha önce uygulanmakta olan prenatal tanı yöntemlerinin başarısız olması ya da şüphe duyulan sonuç elde edilmesi, ultrason muayenesinde anomali tespit edilmesi gibi bebeğin kromozom yapısının hızla belirlenmesi lazım olan hallerde ve genetik kan ve metabolizma hastalıklarının tanısında uygulanmaktadır. Gelişme geriliği olan bebeklerde kan gazlarının değerlendirilmesi, enfeksiyon hastalıklarının tanısı ve Rh uygunsuzluğu olan gebelikler başka uygulama sebepleridir.
KORDOSENTEZİN RİSKLERİ NELERDİR?
Başka prenatal tanı yöntemlerine göre kordosentez daha ciddi komplikasyonlara yol açar. Anne yönünden en mühim problem kanama ve enfeksiyondur. Uygulamadan sonra bebekte ise kalp atımlarında yavaşlama, erken doğum,göbek kordonunda zedelenme gibi problemler görülebilmektedir. Alt yapı ve tecrübe komplikasyonların ortaya çıkma ihtimalini etkiler fakat genel olarak komplikasyonlardan kaynaklı bebeğin kaybı çok azdır.
İşlemden sonra 1 ila 2 gün aktivite kısıtlaması yeter. Rh uyuşmazlığı var ise işlemdan sonra anti* D uygulanması gerekir. Sonuçların alınması kalıtsal inceleme için ise 7* 10 gün içinde, eğer başka bir nedenden dolayı ise nedenine göre süre değişir.
İlgili aramalar: kordosentez nedir, kordosentez nasıl yapılır, kordosentez neden yapılır