Unutkanlık
Unutkanlık, ömrümüz boyunca birtakım belli nedenlerden ötürü hepimizin bazı dönemler yaşadığı bir sıkıntıdır. Unutkanlık günlük hayatımızı olumsuz derecede etkisi altına alan bir sıkıntıdır. Fakat iyileştirilebilen bir rahatsızlıktır.
Unutkanlık Nedenleri ve Tedavisi
Stres: Unutkanlıkta en mühim role sahip unsurdur. İş hayatında veya ev hayatında stresli bir hayatınız varsa, bu durum zaman içerisinde sizde unutkanlık oluşmasına yol açabilir.
Kalıtım: Eğer unutkanlık genlerinizde var ise, unutkanlık size de uğrayacak manasına gelmektedir.
Hormonlar: Kadınlarda salgılanmakta olan östrojen hormonu ve erkeklerde salgılanmakta olan testosteron hormonunun düzeyi unutkanlığa neden olmaktadır.
Kalp hastalıkları: Eğer kalbinizde zor durumda bırakacak bir hastalığınız varsa, beyninizde zor durumda kalıyor manasına gelmektedir. Bu hastalıklar kolesterol, şeker, yüksek tansiyon gibi.
Tiroid Bozuklukları: Eğer tiroid bezi görevini yeteri kadar yerine getirmiyor ise metabolizma hızlanır veya yavaşlar. Fakat her iki durumda da unutkanlık şikayetleri ortaya çıkmaktadır.
Kanser: Hastalığın tedavisinde kullanılan kemoterapi ve ışın tedavisi de unutkanlığı getirir.
Nörolojik bozukluklar: Belli başlı nörolojik bozukluklar unutkanlığa neden olmaktadır.
Uykusuzluk: Geceleri iyi uyuyamamak, uykuyu alamadan sabah kalkmak zaman içerisinde unutkanlık yaratır.
Beslenme bozuklukları: Yetersiz besleniliyorsa bazı vitamin ve minarellerden yoksun diyet programları gibi. Böyle bir durum oluştuğunda da unutkanlık başlamaktadır. B vitamini, B16 vitamini, B6 vitamini, Folik asitin bulunmuş olduğu gıdalar karaciğer, tahıl ürünleri, sert kabuklu yemişler, pirinç, süt, et, balık, yumurta, sebze ve meyveler. Bu yiyecekleri tüketip B vitaminini kafi almak gerekir, aksi durumda unutkanlıklar başlamaktadır.
Sigara: kısa süre içinde hafızada darbeler yaratarak unutkanlığa neden olmaktadır.
Hareketsiz bir hayat: Araştırmalara göre hareketsiz insanların, hareketli insanlara oranla hafızalarını daha çabuk kaybettiklerini göstermiştir.
Unutkanlığın Tedavisi
İşte hafızanızı canlandırmak amacıyla yapabileceğiniz bir takım önlemler;
Yeterince dinlenin ve uykunuzu alın.
Düzenli bir şekilde egzersiz yapın.
Takviye olarak vitamin alın.
Sık sık sosyal ortamlarda bulunun.
Küçük şeyleri kendinize dert etmemeyi ve stresi yönetmeyi öğrenin.
Her zaman yeni şeyler öğrenmeye çalışın.
Zaman zaman eski anılarınızı hatırlamaya çalışın.
Sağlıklı bir şekilde beslenin.
Hayatı sevin, hiç bir sıkıntının kendi hayatınızdan daha mühim olması gerekir.
İlgili aramalar: unutkanlığın nedenleri, unutkanlık neden olur, unutkanlık nasıl geçer, unutkanlığa ne iyi gelir, unutkanlık için ne yapılabilir