Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
Yazın gelmesiyle birlikte güneş yanıkları da fazlaca kendisini göstermeye başladı. Güneşin insan sağlığı yönünden belli saatlerde ne denli tehlikeli ve sakıncalı olduğunu artık bilmeyen yoktur herhalde.
Güneş en çok kime zarar vermektedir?
Güneş en çok çocuklara, yaşlı insanlara, akciğer hastalığı olanlara, kalp hastalığı olanlara, cilt sorunu bulunanlara ve beyaz tenli olan insanlara zarar vermektedir. Bu gruba girenler katiyyen 10 ile 16 saatleri içerisinde güneşe çıkmamalı ve güneşe maruz kalacakları hallerde güneş korumalarını eksik etmemelidirler.
Çocukları güneşten nasıl korumalıyız?
Güneş vücut ısısının artışına neden olacağından bu vücutta tehlikeli durumlara sebep olabilir. Bundan dolayı sıvı ve tuz kaybını engellemek adına bolca su tüketmek gerekir. Aynı durum çocuklar için de geçerlidir. Sıcaklarda su tüketimini arttırmanız gerekir. Eğer çocuğunuza mayo alacak iseniz yarım kollu ve tulum biçiminde olan tam korumalı mayoları tercih edin. Kafasından şapkasını üstünden güneş korumasını eksik etmeyin. Mümkün ise 10 ile 4 arası güneşin altında kalmamasını sağlayın.
Sıcak çarpması halinde ne yapılmalı?
Sıcak çarpan bir kişi hemen güneşli ve sıcak alandan alınıp gölge ve serin bir yere taşınmalı. Elbiseleri çıkartılarak üzeri ıslak bir tülbentle silinmeli ve yelpaze yapılmalıdır. Bulunabilirse buz bulunup hastanın koltuk altlarına, kasıklarına ve başına sürülmelidir. Hastanın ateşi ölçülmeli ve 37 dereceye gelinceye dek soğutma işlemine devam edilmelidir. Lakin 37 derecenin altına düşürmeye çalışılmamalı.
Hastaya ağızdan bir şey yedirilip içirilmemeli. Eğer kendine bir türlü gelemiyor veya şuur kaybı yaşıyorsa hiç vakit kaybetmeden en yakın hastaneye kaldırılmalıdır.
Güneş yanığının tedavisi
Güneş yanıkları en can sıkıcı ve tatili insana zehir edici bir haldir. İlk olarak güneş yanıklarına maruz kalmamak amacıyla önleminizi almayı katiyyen unutmayın. Güneş korumanızı sürmeyi aksatmayın ve güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkmayın. Lakin bunları atlayıp güneş yanığı oldu isenız da yanıklarınıza müdahale ederken dikkatli olun.
Güneş yanığı olan bölgenize katiyyen yoğurt, diş macunu gibi şeyler sürmeyin. Yanık olan bölgenizi soğuk suyun altına tutabilirsiniz veya soğuk kompres yapabilirsiniz. Bu ağrınızı hafifletecektir. Yanıktan ötürü derinizde meydana gelen kabarcıklara dokunmayın ve onları patlatmayın. Yanıklarınız çok acı verici ve çok yoğunsa bir doktora gitmenizde fayda bulunur.
İlgili aramalar: güneş yanığı nasıl geçer, güneş yanığının tedavisi nedir, güneş yanığına karşı ne yapılır