Sahurda Neler Yemek Gerekir?
Son birkaç senedir Ramazan ayı yaza denk gelmektedir. Bu durum birkaç sene daha böyle devam edecek. Yaz mevsiminin uzun günleri sıcak havalarla birleşerek oruç tutanların birazcık daha zorlanmasına sebep olmaktadır. Fakat bu bizi zorlamamalı. Beslenmemize ve istirahatimize özen gösterip bu mübarek ayı daha sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz. Sahurda neler yemeli diye durup düşündüğümüz zaman aslında pek çok seçeneğimiz olduğunu görebiliriz. Asıl kural, midemize ağır gelmeyen ve bizi gün içinde fazla susatmayan, aynı anda vücudumuzu dirençli tutacak yiyecekler ve içecekler tüketmektir. Şeker dengesini bozacak besinlerden özellikle uzak durmamız gerekir. Şeker içeren ve glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerinin birden yükselip, birden düşmesine sebep olmaktadır. Yani geçici bir tokluk duygusu yaratır ve kısa bir müddet sonra kan şekerinin düşmesine sebep olarak açlık hissinin yeniden ortaya çıkışıyla sonuçlanan bir döngü başlamaktadır. Doğru beslenme ile uzun süre oruçlu geçen saatleri daha sağlıklı bir şekilde atlatmamız olanaklı. Kendinizde Ramazanda sağlıklı beslenme programı oluştururken sahurda tok tutan yiyecekleri tercih edin. Bunun yanı sıra, sahur ve iftar arası beslenmenizi öğünlere ayırmayı, ara öğünleri meyve ile zenginleştirmeyi ve bolca su tüketmeyi boşlamayın.
Ramazanda Tok Tutan Yiyecekler
Sahuru yemeksiz geçirmeyin.
Sahurda sizi gün boyu tok tutacak, şekerin yavaşça yükselip, yavaşça düşmesini kontrol altına alacak besinler tercih edin.
Süt, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinler tüketin. İçecek olarak ayran da tercih edebilirsiniz.
Sahur beslenmenizde bir parça ete de yer verebilirsiniz. Bu tokluk hissini arttırıp, enerjinizin düşmesini önleyecektir.
Hamur işlerinden uzak durunuz. Sebzeli hafif börekleri tercih edebilirsiniz.
Çay, kahve tüketmeyin. Bunun yerine süt, meyve suyu ve meyve tercih edin.
Asitli içecekler şeker dengesini alt üst eder. Kesinlikle kaçının.
Tokluk hissetmek amacı ile ekmek yemek ihtiyacı duyabilirsiniz. Tercihinizi kepekli ekmekten yana yapın.
Birkaç adet hurma tüketebilirsiniz. Kuru yemiş yiyebilirsiniz. Bilhassa ceviz ve bademi tercih edebilirsiniz.
Salatalık ve domates her sahur sofrasında bulunabilir.
Salata da hazırlayabilirsiniz sahur sofrası için. Tok tutar, susuzluğu giderir.
Farklı bir sahur kahvaltısı için kepekli makarna tercih edebilirsiniz.
Yulaf ezmesi ile yine değişik bir sahur kahvaltısı yapabilir, kendinizi uzun süre tok hissedebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi esasında sahur sofralarımızı zenginleştirebilecek, tok kalmamızı sağlayacak, susuzluk hissini azaltacak pek çok seçeneğimiz bulunmakta. Sahurda ne yemeli konusuna dikkat edip sağlığınızı korumak amacıyla lazım olan gayreti göstermenizi tavsiye ederim.
İlgili aramalar: ramazanda tok tutan yiyecekler, sahurda ne yenir, sahurda neler yemek gerekir, sahur vakti yiyecekleri nelerdir