Hamilelikte Oruç Tutulur Mu?
Yaklaşan ramazan ayından önce hamilelerin oruç tutması ile alakalı bilinmeyenleri bu yazıda yanyana topladık. İşte gebelik ve oruç, hamilelikte oruç tutma konusu ile alakalı merak edilenler.
Beslenmenin mühim olduğu olduğu bir dönemdir hamilelik. Enerji tüketilmesi vitamin, mineral ve artan protein ihtiyacı sebebiyle iyi bir beslenme programı uygulanması gerekir.
Gebelikte oruç tutmanın zararı var mı?
Hamile bir kadının oruç tutması gerek kendi sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi yönünden farklı rizikolar taşıyabilir.
Hamile kadınlar oruçtan neden negatif etkilenirler?
Oruç tutarken uzun süren açlık saatleri menfi etkileyebilir. Kandaki şeker düzeyinin düşmesine bağlı halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir. Mide şikayeti olan hastalarda asit üretimi artarak mide şikayetlerinin de artışına sebep olabilir.
Açlık hamileleri normal kişilere göre fazla mı etkiler?
Kan şeker düzeyi ilk 3 aydan sonra bilhassa gebelik öncesine göre inişli çıkışlıdır. Kan şekeri yemekdan sonra hızla yükselebileceği gibi açlık zamanlarında daha çabuk düşebilir. Gebelik sırasında genelde küçük miktarda yemek önerilmektedir. Bundan başka gebeliğin ilk aylarında bulantı uzun süreli açlıklarla çok daha menfi bir hal alabilir.
Oruç tutan gebeler tutmayanlara göre daha çok kilo alırlar mı?
Uzun süren açlık metabolizmanın hızını düşürür ve kadının hareket kabiliyetini azaltmaktadır. Bununla birlikte, daha az kalori harcanmasına sebep olur, bu da kişiye kilo olarak geri döner. Bundan başka akşam yenilen yemekler sindirim sorunu ortaya çıkarır.
Oruç tutan hamileler iyi beslenmez ise ne olur?
Yetersiz düzeyde sıvı almaya bağlı bir şekilde idrar yolu enfeksiyonları, kansızlık, diş problemleri, şişlikler, düşük doğum ağırlıklı bebekler, erken doğum, uzun süreli açlığa bağlı mide asitinde artma, mide yanması ve ekşime gibi sorunlar olmaktadır.
Oruç tutma halinde su içilmemesi hamileleri nasıl etkiler?
Sıcak günlerde su kaybı, normal kadınlara göre daha çok artmaktadır. Su alamamaları düşme ve bayılmalara sebep olmaktadır.
Gebelikte tutulan oruç anne karnındaki bebeği nasıl etkiler?
Çocuğun içinde bulunmuş olduğu amniyotik sıvı azalır ve çocuk hareketlerinde azalış yapmaktadır. Bebeklerde düşük kilolu doğumlara sebep olmaktadır. Bunun dışında uzun süreli açlık neticesi mevcut olan yağ dokusu yıkılarak keton oluşumuna sebep olmaktadır. Bu durum da bebeğin beyin işlevlerini etkileyebilir.
Hangi hallerde anne adaylarının hiç bir şekilde oruç tutmamaları gerekir?
Hamile kadında eğer gebelik şekeri, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi problemler var ise aç kalmaması gerekir. Karaciğer hastaları, mide ülseri bulunanlar ve ishal şikayeti bulunanlar oruç tutmamalıdır.
Oruç tutan hamilelerin ek vitamin almaları faydalı mıdır?
Gebelikte aldığı vitaminler dışında vitamin ihtiyacı bulunmaz.
İlgili aramalar: hamilelikte oruç tutulur mu, gebelikte oruç tutulur mu, gebelikte oruç tutmak bebeğe zarar verir mi, hamilelikte oruç bebeğin kilosunu etkiler mi