1. AMAÇ
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde kullanılan küvözlerin uygun dezenfekte/sterilize edilmesi ve küvöz hijyeninin sağlanması da gerekir
2. KAPSAM
Yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki küvözleri, doğumhanedeki açık yatağı ve transport küvözü kapsar.
3.SORUMLULAR:
-Hemşire
-Hasta bakıcı
4. UYGULAMA
Kuvözlerin, açık yatakların ve bebek kotlarının temizliği ve dezenfeksiyonu için genel öneriler başlıca şu şekildedir.
1. Kullanım sonrası ve her bebek değişiminde, kuvöz, açık yatak ve bebek kotlarının temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
2. Kuvözlerin içi ve dışı her gün temizlenmelidir.
3. Bebek uzun süredir izleniyor ise kuvözine en az haftada bir dezenfeksiyon işlemi uygulanmalıdır. Bu süre 1 kg’dan küçük bebekler için beş günde bir olmalıdır. Dezenfeksiyon işlemi esnasında bebek, dezenfekte bir başka kuvöze transfer edilmelidir.
4. Kuvözün önce ayrılabilir bütün parçaları çıkarılmalı, fırçalanarak yıkanmalı ve deterjanla ovularak temizlenmelidir. Daha sonra durulanmalı ve tek kullanımlık kağıt havlularla kurulanmalıdır. Kuvözin tüm parçaları chlorin (200-500ppm) veya (%70) isopropyl alkol veya hidrojen peroksitle dezenfekte edilebilir.
5. Eğer son temizlik için fenolikler kullanılacaksa kullanılan tüm yüzeyler su ile durulanmalı ve tekrar kullanımdan önce kurutulmalıdır.
6. İçinde bebek varken, kuvözlerin dezenfeksiyonunda fenolik veya diğer kimyasal germisitler kullanılmamalıdır.
7. Kuvözlerin dekontaminasyonu için üreticilerin talimatına uyulmalıdır.
8. Hava filtresinin bakımı ve değiştirilmesi üretici firmanın önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
9. Yatakların yüzeyinde bütünlük bozulması varsa yenisi ile değiştirilmelidir.
10. Hasta yataklarının şiltesinin hasarlanması etkin dezenfeksiyon ve sterilasyonu önler.
11. Kuvözlerde en yoğun kontamine olan bölgelerin kuvöz kapakçıkları, bu kapakçıkları saran yastıkçıkları ve kolları olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu kısımlar her gün, günlük olarak hazırlanmış sabunlu su ile temizlenmeli, dezenfektanlarla en az haftada bir ya da her bebek değişiminde dezenfekte edilmeli, belirli aralıklarla yenilenmelidir.
12. Fan varsa, temizlenmeli, dezenfekte edilmeli ve bu işlem üretici firmanın talimatlarına uygun olarak alete zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır.
13. Tekrar kullanımdan önce kuvözler havalandırılmalıdır. Kuvözler kullanılmayacak ise, nemlendirici bölümüne su konulmadan, dezenfeksiyon sonrası 24 saat boyunca ısıtılarak tam olarak kuruması sağlanmalıdır.
14. Su konulan şişe veya kaplar haftada bir veya her bebek değişiminde steril edilmeli, her 24 saatte bir distile veya steril su doldurulmalıdır.