Çocuk ilk dişini yedi veya sekizinci ayda çıkarır. Sekizinci aydan sonra çıkardığı takdirde ayına göre az veya çok geç kalmış demektir. İlk çıkanlar alt çenenin ortasındaki kesici dediğimiz dişlerdir. Bundan sonra, dokuzuncu ayda alt kesicilerin üst çenedeki karşılğı olan, üst orta dişler, sonra üst yan, bir yaşına doğru alt yan kesiciler çıkarak sekiz diş tamamlanır.
Erken diş çıkaran bebekler de vardır. Bu hal soy geçmişi ile ilgilidir. Dişlerin erken çıkmasını temin için ve zamanı geldiği halde dişleri çıkmayan bebeklerde, D3 vitamini enjeksiyonları ve tabletler vermenin bu işe yararı vardır. Çocukta kemik hastalığı, yani çarpıklıklar varsa D vitaminin kemiklere kalsiyumu yerleştirmesi yönünden yararı pek önemlidir.
Bebek diş çıkarmadan bir süre önce diş etlerini kaşımak ister. Eline ne geçerse, çoğunlukla da sert nesneleri dişlerine sürerek bu hissini tatmin eder. Bu sırada bebeğin eline ekmek kabuğu vermek doğrudur. Ayrıca bu iş için sert lastiklerden veya plastikten yapılmış halkalar vardır. Malzeme plastik olunca bu tür ürünleri alırken özen göstermek gerekir. Ayrıca çocuğunuz bunu yere atabileceğinden ve her yere dokundurabileceğinden kullanmadan önce ve belirli periyotlarda yıkamak gerektiğini unutmamalıdır.
Diş çıkaran çocukların hırçın olduğu, uykularının düzenli olmadığı, ishal oldukları halk arasında yaygındır. Hatta hafif de olsa ateşinin çıktığını söylerler. Dişin çıkması için yaptığı basınçtan ötürü bir acı vardır ve bebeğin huysuzluk etmesine sebep olur. Hattâ bu yüzden yemeğini eski gibi mutlu bir şekilde yemeyebilir. Fakat diğer yakınmaların diş ile bir ilgisi yoktur. Sadece bir tesadüftür. Çocukların büyüklere oranla barsakları daha sık bozulur. Nezle ve grip onlarda daha çok olur. Herhalde anne bu devrede olan hastalıkları, diş çıkarmağa bağlamak gibi bir eğilimden uzak kalmak ve hastalık eğer olursa, onu geç farketmek gibi bir hatadan sakınmalıdır.
Aramalar: çocuk ne zaman diş çıkarır , çocuğumun dişi hala çıkmadı, çocuğun dişi ne zaman çıkar