16 Mart 2012 Cuma

Sezaryen Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Sezaryen Nedir?

Sezaryen denilen operasyonun Julies Caesar'la hiç bir ilişkisi yoktur. Kelime Latince 'caedere', kesmek, kelimesinden gelir, ameliyat sırasında yapılan işlem de odur. Bazı nedenlerden dolayı bebek doğum kanalından doğurtulamazsa karın duvarının alt kısmında ve rahmin aşağısında bir kesi yapılır. Bebek, daha sonra dikkatle dikilecek olan bu yarıklardan çıkartılır. Anneye bütün ameliyat boyunca anestezi yapılır ve bebeğinin ağlayışını duymak üzere uyandırılır.

sezaryen nedir sezeryan ameliyatı cs operasyonu

Sezaryen operasyonu bazı durumlarda önceden planlanarak gerçekleştirilir bazen ise karar, doğum esnasında eğer sorun çıkarsa verilmektedir. Günümüzde sezaryenle bebek alma büyük oranda artmıştır. Bunların çoğu gerçekten gereksiz ameliyatlardır. Çünkü ya hamile kendi ameliyat istemiştir ya da doktor işin kolayına kaçmıştır. Halen bugün bile sezaryenin normal doğuma göre yararları ve riskleri tartışılmaktadır. Bebeğinizi normal doğum ile doğurmaya yönelik endişe ve korkularınız varsa ve bu sebeple doktorunuzdan sezaryenle doğum talep ediyorsanız doktorunuz bu durumda sizi bir psikologa yönlendirerek korkularınızı tartışmanızı size tavsiye edebilir.


Eğer doktorunuz sezaryenin sizin ya da bebeğinizin sağlığının zararına olacağı düşüncesini taşıyorsa talebinizi reddedebilir. Bu durumda da sizi başka bir kadın doğum uzmanına göndermelidir.

Sezaryen sonrası oluşabilecek komplikasyonlar normal doğuma göre çok daha fazladır. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerine yatırılan bebeklerin çoğu sezaryenle doğanlardır. Tabi bunun sezaryene mi yoksa sezaryeni gerektiren sebeplere mi bağlı olduğu önemlidir. Sezaryen ameliyatını nasıl yapıldığını merak ediyorsanız aşağıdaki renkli bağlantıları tıklayarak değişik ameliyat görüntülerini izleyebilirsiniz.

Aramalar: sezaryen nedir, cs nedir, cesarean section, cs nin açılımı nedir