17 Mart 2012 Cumartesi

Epidural Doğum (Epidural Anestezi)

Sponsorlu Bağlantılar:

EPİDURAL ANESTEZİ

Belkemiği ayrı ayrı omurgalardan meydana gelmiştir ve omurgalardaki deliklerden geçerek leğen kemiğine kadar uzanan omuriliği korur. Omurilik milyonlarca sinir lifinden meydana gelmiştir ve vücudun bütün bölgeleriyle ilgisi vardır. Uyarılar sürekli olarak omurilik boyunca vücudun bütün bölgelerinden beyine, beyinden de vücudun her tarafına gönderilir. Sinirlerin önemli bir kısmı vücudun çeşitli kısımları tarafından alınan çeşitli duyguları, soğuk, sıcak, ağrı gibi, beyine iletir. Bu duyguları ileten sinirlere duyu siniri lifleri adı verilir ve bunlar beyinden ileti getiren sinir liflerinden kaslara ve diğer kısımlara geçerek çeşitli yönlerde ilerlerler. Bu sinir liflerinin çoğunun kasları hareket ettirmeye veya kasmaya yaraması nedeniyle bunlara Motor lifleri adı verilir.

Rahimden geçen duyu liflerini, rahime giden motor liflerini etkilemeden uyuşturmak mümkün olsaydı doğum sancısız hale getirilebilirdi. Bir şans eseri olarak, anesteziyi yapanın uzman olması şartıyla bu işlem sakıncasız bir şekilde yapılabilir. Omurilik bütün uzunluğu boyunca Dura adı verilen ve bir sıvıyı kapsayan bir maddeyle sarılmıştır. Bu madde ile omurgadaki delik arasında vücudun çeşitli bölgelerine giden ve gelen sinirlerin omurilikten geçtiği bir boşluk vardır. Anestezi uzmanı annenin sırt kasları arasına ince bir iğneyi büyük bir dikkatle sokarak onun ucunu dura ile kemik arasındaki epidural boşluk adı verilen bölgeye yerleştirir.

epidural doğum epidural anestezi ağrısız doğum sancısız doğum

Bu iğnenin içinden çok ince bir naylon tüp geçirerek boşluğa uzattıktan sonra iğneyi çeker ve tüpü içerde bırakır. Artık epidural boşluğa lokal anestezi yapması ve bunun etkisi azaldıkça aynı işlemi tekrarlaması mümkündür. Epidural anestezi çok etkilidir, çünkü hasta hiç bir ağrı hissetmediği halde bilincini kaybetmez ve doktorla işbirliği yapabilir. Bununla birlikte, bu yöntem her kadın için uygun değildir ve birçoğunda buna gereksinim duyulmaz. Fakat yine de bazı hastalar için bu çok iyi bir anestetiktir.

Pudendal veya Perinal sinir kitlesi

Bebeğin başının vulva etrafındaki dokuları esnetmeye başladığı doğumun son devresi, özellikle ilk kez doğum yapanlarda, oldukça sancılı olabilir. Birçok doktor doku içine lokal anestezi yapılarak annenin duyduğu rahatsızlığın giderilmesi gerektiğine inanmaktadırlar. Bu yöntem oldukça yaygındır ve ufak bir iğne acısının dışında ağrısızdır. Daha da önemlisi anneye "patlayacakmış" duygusunu veren vulvadaki ağrı, iğneden hemen sonra kaybolur.

AĞRISIZ DOĞUM

Doğumun hiç ağrı vermemesi pek mümkün değildir, fakat hamilelikte iyi bir hazırlanma devresinden sonra ve günümüzde mevcut yatıştırıcı ağrı kesici ve anestetik maddelerin iyi seçimiyle doğum fazla rahatsızlık vermeyecek bir hale getirilir. Bu gerçekleştiği zaman anne kendi doğumunu kendi kolaylaştırabilir ve bebeğinin doğuşunu gözleriyle izlemek mutluluğuna erişir. Epidural doğumla ilgili videoyu izlemek isterseniz aşağıdaki renkli bağlantıyı tıklayarak görsel olarak izleyebilirsiniz.

Aramalar: epidural doğum nedir , epidural anestezi ne demektir