Dişeti hastalıklarının başta geleni plaktır. Plak, dişlerin üzerinde, bakteri, gıda parçacıkları ve tükürük ile bakterilerden oluşmuş yumuşak maddeleri içeren ince bir tabakadır. Plak oluşmasını etkileyen etkenler tatlı, nişastalı yiyecekler, içecekler, özellikle yemek aralarında yenilen tatlılardır.
Plak genellikle dişin alt bölümlerinde, dişetine yakın bölümlerde birikir. Sertleşince dişetlerini tahriş eder; bunun üzerine dişetleri kızarır, yumuşar. Bakterilerin ürediği cepler oluşabilir, diş etlerinde sürekli olarak iltihap oluşur. Bir sonraki aşama iyileşmesi son derece güç olan piyoredir. Bu durumda dişeti sınırı gevşer, şişer; diş serbest ve desteksiz kalır. Plak oluşmasını önlemenin en iyi yolu beslenmeye dikkat etmek ve sık sık, düzenli ve dikkatle dişleri fırçalamaktır.
Sponsorlu Bağlantılar: