10 Mart 2012 Cumartesi

Doğum Sancıları

Sponsorlu Bağlantılar:

Doğum Sancısı Nasıl Başlar?

Sancıların neden başladığını kimse bilmez; yalnızca bunu bebeğin denetlediğini biliyoruz. Sancılar başlamadan hemen önce bebek plasentaya kimyasal ya da hormonal bir işaret verir; plasenta sancıların başlamasına neden olan bir hormon salgılamaya başlar. Uterus düzenli kasılmalarla buna yanıt verir. Kasılmalar başta sık değildir; giderek sıklaşır, şiddetlenir.

Sancılar günün herhangi bir zamanında başlayabilir. Bebeğinizi gündüz olduğu kadar gece de doğurabilirsiniz. 24 saatin herhangi birinde doğan bebek sayısı aynıdır.

doğum sancısı doğum kasılmaları

Doğum Sancısının Başlaması Neyin İşaretidir?

Sancıların başlaması uterusun olgunlaşıp harekete hazır olduğunu gösterir. Gebelik boyunca, elinizi karnınıza koyduğunuzda kolayca duyabileceğiniz zayıf, kısa kasılmalarla bugünün provasını yapmaktadır. Bu hafif kasılmalarda parmaklarınızın altındaki kasların sertleştiğini duyarsınız, hemen hemen hiç ağrı yoktur. Çoğu kadın doğurgan yaşamları boyunca bu normal uterus kasılmalarını (Braxton-Hicks kasılmaları) zaman zaman duyar, örneğin, adet kanamalarının başlangıcında kasılmalar şiddetlidir, sancıya neden olur ve dismenore adını alır. Ne var ki, doğum sancıları başladıktan sonra vücudunuzdaki en geniş ve en güçlü kas gerçekten şiddetle kasılmaya koyulur. Kasılmaların şiddeti ve sıklığı artar. Başlangıçta 15-20 dakika arayla oldukça ağrılı ve 40 saniye kadar süren kasılmalar olur. (YAZININ DEVAMI)
Doğum Sancıları Ne Kadar Sürer?

Sancılar ortalama 6-12 saat sürer. İlk bebekten sonra genellikle 12 saat, kadınların yüzde 10'unda 24 saatten fazla, yüzde 5'inde 3 saatten az sürer. İkinci ve daha sonraki bebeklerin doğumu birinciden daha kolay, daha az sancılı ve daha az yorucu olur ve ortalama 6 saat sürer. Araştırmalar ilk bebeğin doğması için ortalama 150, ikinci ve üçüncü bebekler için 75 dördüncü ve beşinci bebekler için 50 kasılma gerektiğini ortaya koymuştur.