Gebelik sırasındaki beslenmeyle ilgili olarak doktorlar arasında birbirine aykırı düşen düşünceler vardır. Kimi kez anneye iki kişilik yemek yemesi, kimi kez de bebeğin fazla beslenip doğumu zorlaştırmasını önlemek amacıyle, az yemesi tavsiye edilir. Bazı kimseler sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için kuvvetli gıdalar alınması gerektiği kanısındadır. Fakat yemek listesi gerçekte nasıl olmalıdır?
Gebe bir kadının yemek listesi, normal bir yemek listesinden çok az farklıdır. Olgun bir insanın günlük kalori ihtiyacı 2000 kalori civarındadır. Normal insanın bu kalori ihtiyacı, gebe kadında, gebeliğin ilk yarısında 2500-2600 kaloriye, ikinci yarısında ise 2700-2800 kaloriye yükselir. Vücut kendisine gerekli kaloriyi üç temel besin maddesinin yanmasından sağlar: Protein, yağ ve karbonhidratlar.
Gebelik sırasında vücudun proteine ihtiyacı artacağından proteinli gıdalar, annenin beslenmesinde özel bir rol oynar. Anne günde ortalama 100 gram protein almalıdır. Süt, yumurta, et ve balıktan alınan protein özellikle önemlidir. Vücut bu besin maddelerinden kendine uygun bir şekilde protein yapar. Yağ alınması, normal zamanlara göre azaltılmalıdır. Bir kadın ortalama günde 130 gram yağ alır. Gebelikte yağ tüketimi günde ortalama 70-90 gramı aşmamalıdır. Hemen tüm besinlerde yağ bulunduğu için, ekmek üzerine sürülerek yenebilecek 40 gram yağ gebe kadın için yeterli olacaktır. Gerekli kalorinin yarısı ekmek, makarna, pirinç, patates ve şeker gibi karbonhidrat yönünden zengin gıdalardan sağlanır. Patates, şeker ve şekerli yiyecekler az miktarda yenmelidir, çünkü gebelik döneminde de tatlılar, karbonhidrat yönünden çok fazla zengin olduğundan, şişmanlatır.
Gıda maddeleri yanı sıra mineral yönünden zengin vitamin kompleksleri almalıdır. Gebe kadında kalsiyum, fosfor ve demir ihtiyacı artar. Çünkü, bebeğin iskelet sistemi ve dişlerin oluşması için kalsiyum ve fosfora fazlasıyla ihtiyaç vardır; demir de gebelik sırasında kansızlığı önler. Kalsiyum ve fosfor, süt ve sütten yapılan yiyeceklerde bol miktarda bulunur. Bundan ötürü her gün sofraya süt, kakao, peynir konulması önerilir. Demir; karaciğer, yumurta, sığır eti, marul, sarmısak, kırmızı lahana ve mantarda bol miktarda bulunur. Ayrıca, doktor, hastaya beslenmesine ek olarak demir vitamininden zengin ilaçlar tavsiye eder.
Gebelik sırasında, vücudun vitamin ihtiyacı iki, hatta üç katına yükselir. Bu nedenle, gebe kadının yemek listesine bol miktarda taze meyve, haşlanmış Sebze, yeşil lahana, ıspanak, karnabahar, marul, domates ve meyve suları eklenmelidir. Tüm bu besinlerde B vitaminleri bol miktarda vardır. Sözü edilen yiyeceklerin içinde yalnız B1 vitamini bulunmaz. B1 vitamini tahılda bol miktarda vardır; siyah, beyaz buğday ekmekleri, kabuklu pirinç ve yulaf yemekte yarar görülür.
Eğer anne çalışıyorsa ve öğle yemeklerini işyerinde yemek zorundaysa, ek olarak vitamin almalı, kahvaltı ve akşam yemeklerinde süt içmeli, yağsız et, meyve, marul ve yumurta yemelidir.
Gebeler sık sık susarlar ve daima bir şeyler içmek isterler. Gebelik sırasında alınan sıvı şeyler vücut dokularında depo edilir, bunun sonucu olarak vücutta fazla miktarda tuz birikir. Bu nedenle, gebeliğin son aylarında alınan sıvı miktarıyla tuz miktarı kısıtlanmalıdır. Gebe kadının tuzlu kraker, fıstık, cips patates ve biberli yemeklerden kaçınması özellikle gerekir. Yirmi dört saat içinde alman sıvı miktarı 1 litreyi geçmemelidir. Bu miktara, alınan çorba, süt ve meyve de (meyvenin %90'ı sudur) dahil edilmelidir.
Aramalar: hamilelikte demir ihtiyacı, hamileyken neler yenmelidir , hamilelikte yenmemesi gereken gıdalar