BADEMCİK İLTİHABININ BİTKİSEL TEDAVİSİ
Boğaz ve bademcik iltihapları genellikle hafife alınan rahatsızlıklardır ve üzerinde fazla durulmaz. Halbuki bu hastalığın peşinden daha tehlikeli hastalıklar ortaya çıkabilir. Örneğin bademcik cerahatlanması, eklem yerleri iltihabı, böbrek iltihabı, kalp iç zarı iltihabı ortaya çıkabilecek bu tehlikeli hastalıklar arasındadır.
Bademcik iltihabından şikayetçi hasta derhal yatağa alınmalıdır. Üç gün sonra, ancak ateşi düştükten sonra hasta ayağa kalkabilir. Bazı durumlar bu süre daha da arttırılır. Bunun için doktorun fikri alınır. Ayrıca bademcik iltihabının cinsi de doktor muayenesinde belirlenir.
Başlangıçta yutma zorluğu da göz önüne alınarak hastaya sulu yemekler verilir. En iyisi taze sıkılmış meyve sularıdır. Mürver meyvesi, frenk üzümü ve havuç suyu tavsiye edilir.
Soğuk boyun sargısı ve ateşin aşırı yükselmesi durumunda ve hastanın sıcaklık hissederek bunalması durumunda baldır sargısı yapılır. Sıcak papatya veya ıhlamur çayı ile hasta terletilebilir.
Bademcik İltihabı İçin Şifalı Çay: Abdestbozanotu, papatya, çalıkavağı çiçeği, adaçayı ve arakkuddem adlı şifalı bitkilerinin her birinden 10 gram ya da 1 tatlı kaşığı alınır. Cezvede bir taşım kaynatılır. Bu sıvı ile önce gargara yapılır, sonra içilir.