KAYISI (PRUNUS ARMENIACA)
Ana vatanı İran'dır. 2000 yıldan beri İran'da yetiştirilir. 16. Asırda Avrupa'ya getirilmiştir. A vitamini, B vitamini, Bol miktarda C vitamini, P vitamini, beta karoten, bol miktarda potasyum, kalsiyum, kükürt, fosfor, demir, bakır, krom ve diğer aktif maddeleri ihtiva eder. Tazesinin (yaş kayısı) ihtiva ettiği maddeler ile kuru kayısının ihtiva ettiği maddeler farklılık gösterir. Bu sebeple kayısının faydaları da tazesi ile kurusu arasında farklıdır. Taze kayısı da C vitamini altı kat daha fazla iken kuru kayısıda ki potasyum miktarı yaş kayısıdan fazladır. Kayısının yaklaşık 25 türü vardır.
Kayısı taze olarak ve kuru olarak tüketilir. Malatya ilimizle özdeşleşmiş bu güzel meyve ülkemizden yurt dışında birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Kompostosu, meyve suyu, reçeli de yapılır. Kayısının çekirdeği sert fakat içindeki tohumu oldukça lezzetlidir. Çok sevilerek yenilen çekirdeğinden yağ da elde edilmektedir. Yapraklarından da istifade edilir.
KAYISININ FAYDALARI NELERDİR?
Yemeklerin üzerine kayısının hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Posa açısından zengin yani bol lifli bir meyvedir. Taze olarak yenirse bağırsakları çalıştırır, kabızlığa karşı oldukça faydalı olur. Tok tutarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bu sebeple bir çok diyetisyenin diyet menülerinde kayısıya kuru ya da yaş olarak rastlanır. Antioksidan özelliği sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırır. Böylece kansere karşı koruyucu biz özellik kazanır. Katarakt hastalığına karşı bizi korur. Bedenimizi kuvvetlendirir. Kalp kaslarını da güçlendirir. Tansiyonu düşürür. Böbrek taşlarını azaltmaya yardımcı olur. Beyin yorgunluğunu ve fiziksel yorgunluğu alır. Zihni açar. Sakinleştirir. Uykusuzluk sorunu yaşayanlara yardımcı olur. Migrene karşı iyi gelir. Mide ülserine ve onikiparmak bağırsağı ülserine karşı faydalıdır. Halk arasında tavuk karası olarak bildiğimiz gece körlüğünü de önler. Demir ihtiva ettiği için kansızlığa iyi gelir. Kemik gelişimine yardımcı olur ve kemikleri sağlamlaştırır. Bu özelliğinden dolayı gelişim çağındaki çocuklarımızın beslenmelerine dahil edilebilir. Kemik sağlığının yanısıra diş sağlığı için de oldukça faydalıdır. İçeriğindeki kalsiyum ve magnezyum gibi elementler ile dişleri sağlamlaştırır. Cinsel performansı arttırır. Karaciğerin kendisini onarmasına yardım eder. Komposto yapılarak tüketilirse idrar söktürücüdür.
Cilt bakımı için de kayısıdan yararlanılır. Kayısıdan hazırlanan maske cildi besler, nemlendirir, yumuşatır ve parlaklık verir. Saçları da beslediği için saçların daha canlı bir görünüme kavuşmasını sağlar.
100 gram Kayısı 260 kalori ihtiva eder.
İlgili aramalar: Kayısının yararları nelerdir? kayısının sağlığa faydaları neler? kayısı nelere iyi gelir?