Latince adı, (QUERCUS ROBUR L.) olan bu ağaç rutubetli topraklarda ve karışık ormanlarda yetişir. İlaç olarak kabuğu kullanılır.
Avrupa'da özellikle olarak meşe kabuğu elde etmek için yetiştirilmektedir. Kabuklar ilkbaharda soyulur. Soyma işi bu mevsimde çok daha kolaydır.
Meşe kabuğu dünyanın her köşesinde (ilaç) olarak kullanılmaktadır. Kabuklardan çay yapılarak tatbik edilir. Bu çay dahilen alınırsa mide ve bağırsak nezlesine çok iyi gelir. İshali önler. Bu çayla mazmaza ve gargara yapıldığında, banyo suyuna ilave edildiğinde veya sargıda kullanıldığında donmalara, ayak terlemesine faydalıdır.
Kalınbağırsak rahatsızlıklarında meşe kabuğu kaynatılarak buharına oturulur. Lavman da yapılabilir.
Meşe kabuğu kaynatmak için 100 gram taze meşe kabuğu 30 dakika süre ile hafif ateşte kaynatılır. YAZININ DEVAMINA GİT
Sponsorlu Bağlantılar:
Lavman (ihtikan, makattan hortumla bağırsaklara ilaç akıtma) için, 1 yemek kaşığı meşe kabuğu 1 litre su içinde kaynatılır.
Buharına oturmak için 4 yemek kaşığı meşe kabuğu 1 kova su içinde kaynatılır.
Cilt lekeleri ve iltihaplı kabarcıkları yok etmek için de meşe kabuğu suyu banyo suyuna karıştırılır. Böyle durumlarda 1 kg. meşe kabuğu 3 litre su içinde kaynatıldıktan sonra banyo suyuna ilave edilerek içine girilir.
MEŞE PALAMUDU KAHVESİ
Bu kahve artık unutulmuştur ve günümüzde ne yazık ki yapan kişilere rastlanmaz.
Sonbaharda palamutlar toplanır. Bir tencereye doldurulur. Üzerine tencereyi dolduracak kadar kaynar su dökülür. Arada sırada karıştırarak bu şekilde 24 saat bekletilir. Olmamış veya çürük palamutlar suyun yüzüne çıkacağından bunlar alınarak atılır. Sağlamlar dibe çöker. Bu şekilde palamutların acı tadı da kaybolur.
Tencereden alınan palamutlar kurutulur. Kurutma işi sobanın yanında yapılabileceği gibi fırında da yapılabilir.
Kurutma işi bittikten sonra palamutların kabukları çok kolay bir şekilde çıkarılır. Elde edilen çekirdekler tavla zarı büyüklüğünde parçalar halinde doğranır. Kuru bir yerde muhafaza edilir. Doğranmış meşe palamudu normal kahve gibi kavrulabildiği gibi öğütülerek toz haline de getirilebilir. Sonra bildiğiniz gibi kahve gibi pişirilerek içilir. Meşe palamudu kahvesinin hiçbir yan etkisi yoktur. Hem sağlıklı hem de ucuz maliyetli bir kahvedir.
İlgili aramalar: meşe ağacı kabuğunun faydaları nelerdir? meşe palamudu kahvesi nasıl yapılır? meşe ağacından nasıl kahve hazırlanır? meşenin yararları? meşe kabuğu nelere iyi gelir?