Latince adı (PULMONARIA OFFICINALIS L.) olan bu ot gölgeli ormanlarda, rutubetli yerlerde, çalılık ve küçük koruluklarda bulunur.
Ciğerotunun yaprakları ve bitkinin yukarı kısımları ilaç olarak kullanılır. Taze yapraklardan salata yapılarak yenebilir. Çok lezzetli bir yemektir. Kurutulmuş yapraklardan yapılan çay öksürüğe çok iyi gelir. Balgam söktürür. Bu çay ishali önler. Ayrıca diğer bitkilerden yapılan öksürük çaylarına ciğerotu da ilave edilebilir. Öksürük çayı yapmak için en iyi karışımı tarif ediyorum : Eşit miktarda karıştırılan hatmi, piçkenevir (yalancı kenevir de denir), devetabanı, sinirotu ve ciğerotu iyice karıştırıldıktan sonra 1 su bardağı kaynar suyun içine bırakılır. 10 Dakika sonra bal ilave edilerek içilir. Öksürük ve balgama birebirdir.
Sponsorlu Bağlantılar: